Exkurzia v arboréte Kysihýbel

Dňa 17.septembra 2018 sa žiaci primy a sekundy so svojimi triednymi učiteľkami zúčastnili exkurzie do okolia Banskej Štiavnice a arboréta Kysihýbel.

Prvou zastávkou bola vodná nádrž Vindschacht v obci Štiavnické Bane. Táto nádrž je súčasťou komplexu vodných nádrží-tajchov v okolí Banskej Štiavnice,pomocou ktorých sa v minulosti odčerpávala voda z baní.

Po krátkej prechádzke v nádhernom prostredí nás autobus odviezol do Banskej Štiavnice. Tam sme si prezreli starobylé centrum mesta a navštívili niekoľko obchodíkov so suvenírmi.

Naším hlavným cieľom bolo arborétum Kysihýbel pri Banskej Štiavnici. Arborétum bolo založené v rokoch 1900-1913 a slúži na štúdium domácich a exotických drevín.V arboréte nás čakali pracovníčky Národného lesníckeho centra vo Zvolene-lesné pedagogičky s občerstvením a zaujímavým programom. Sami sme si vyfarbili pekné drevené prívesky a tiež sme sa zahrali na výskumnníkov pri poznávaní stromov.

Domov sme si odniesli pekné zážitky a drobné suveníry. Vďaka patrí aj Ing.Dane Chlpošovej, absolventke nášho gymnázia, pracovníčke Národného lesníckeho centra, ktorá nám exkurziu sprostredkovala.