Deň narcisov – 11. apríl 2014

Deň narcisov je najväčšia verejnoprospešná zbierka na Slovensku, pri ktorej každoročne pomáhajú tisíce dobrovoľníkov vo všetkých obciach a mestách. Jeho cieľom je vniesť problematiku boja proti rakovine bližšie k ľuďom, aby sa z choroby nestal strašiak, ale fakt, ktorý ľudí spája. Symbolom Dňa narcisov je žltý kvietok – narcis, ktorý si ľudia pripínajú na odev a tak vyjadrujú solidaritu s onkologickými pacientmi. Zbierka sa každoročne koná v apríli – toho roku to už bol 18. ročník, ktorý sa uskutočnil 11. apríla a zúčastnilo sa ho takmer 16 000 dobrovoľníkov.

Stalo sa už tradíciou, že naša škola (Gymnázium A.H.Škultétyho) sa do zbierky pravidelne zapája. Organizáciu Dňa narcisov má každoročne na starosti RNDr. Darina Kortišová. V tomto roku vybraní študenti zo všetkých ročníkov pod vedením študentov z III.B triedy vytvorili dobrovoľnícke hliadky a vykonávali zbierku v obciach po celom okrese. Už od rána sa skupiny pohybovali po Leseniciach, Príbelciach, Dolných Plachtinciach, Dolnej Strehovej, Sklabinej Modrom Kameni a Veľkom Krtíši, kde ste mohli stretnúť až osem hliadok. Najviac vyzbierala skupina Veľký Krtíš-3 – sumu 438€. Celkovo sme v okrese vyzbierali 2 473€.

Do zbierky bolo možné prispieť zaslaním SMS, priamo do pokladničiek alebo ľubovoľnou sumou na účet Dňa narcisov. Vyzbierané peniaze budú použité na konkrétnu pomoc pacientom, podporu nemocníc a zdravotníckych zariadení, ako aj na programy prevencie a osvety pre celú verejnosť.

Počas celého dňa sme sa stretávali s pozitívnymi reakciami prispievajúcich a preto sme veľmi radi, že sme sa opäť mohli stať súčasťou zbierky.

Zároveň chceme poďakovať všetkým, ktorí prispeli do našich pokladničiek a tešíme sa na budúci ročník Dňa narcisov.


Tatiana Lekýrová a Zlatica Fulajtárová