Noc výskumníkov 2018

12. ročník prestížneho festivalu vedy na Slovensku – Európska noc výskumníkov na Slovensku , sa uskutočnila už tradične posledný septembrový piatok, 28. septembra 2017 v Bratislave, Banskej Bystrici, Žiline, Košiciach a Poprade.
Mottom tohtoročného festivalu je „Výskumníci v nás“. Chceme si pripomenúť, že každý z nás niekedy zažil, aké je to byť vedcom a každý môže svojimi poznatkami prispieť k pokroku.

Tak ako každý rok aj tento rok sa žiaci nižších ročníkov nášho osemročného gymnázia – sekundy a tercie zúčastnili na tomto festivale. O 10:00 bolo oficiálne otvorenie Festivalu vedy - Európska Noc výskumníkov pod záštitou prezidenta SR pána Andreja Kisku, predsedu BBSK Ing. Jána Luntnera, zástupcu primátora Banskej Bystrice a odborných partnerov Univerzity Mateja Bela v Banskej Bystrici.

V priestoroch obchodného centra Europa Shopping Centre videli 24 vedeckých stánkov a prezentácií z Uniterzity Mateja Bela v Banskej Bystrici, Technickej univerzity vo Zvolene, Žilinskej univerzity, Slovenskej poľnohospodárskej univerzity v Nitre, ale predstavila sa aj rýchlostná cesta Pribina, či najmodernejšie infocentrum o energii - Energoland, Jazykovedný ústav Ľ. Štúra SAV, Štátna ochrana prírody SR, Centrum vedecko-technických informácií SR - Školské výpočtové stredisko Banská Bystrica, či viaceré stredné odborné školy.

Cieľom tohto festivalu je snaha slovenskej verejnosti priblížiť tie najzaujímavejšie výsledky slovenskej vedy a osobnosti, ktoré sa vďaka svojmu výskumu presadili aj za hranicami nášho štátu. Program bol bohatý a maximálne pestrý , ktorý mal osloviť všetky vekové kategórie a záujmové skupiny. Špeciálnou cieľovou skupinou projektu sú deti v školskom veku, pričom dôraz je kladený predovšetkým na zvýšenie ich záujmu o štúdium prírodných vied a technických smerov na vysokých školách.


Zúčastnil som sa exkurzie do Banskej Bystrice na noci výskumníkov v nákupnom centre Európa. Poviem vám, bolo sa na čo pozerať. V stánkoch na chodbách centra si prišli na svoje tak športovci, ako aj mladí vedci či informatici. No to nebolo ani zďaleka všetko! Popravde, bolo toho viac než som si schopný zapamätať, preto spomeniem iba niektoré.
Napríklad hneď pri vchode ma milo prekvapil stánok so včelami. Potom určite stojí za zmienku simulátor prevrátenia auta. Osobne som ho nevyskúšal, odradili ma popolavé tváre „cestujúcich“ predo mnou, no myšlienka to bola dobrá. Odporúčam pred obedom!
Ďalej tam bola modrotlač pokusy s vodou i rádioaktívne žiarenie. No najviac ma asi nadchol stánok s faunou Slovenska. Každopádne výstava bola super a už sa teším znova o rok.

Adam Čačko – tercia

Po príchode do obchodného centra sme uvideli veľa stánkov. Každý z nich vyzeral rovnako ale mal inú tému. Dosť ma zaujal stánok kde sa skúmala DNA a koľko železa sa nachádza v rôznych kvetoch. Jeden zo stánkov bol zaujímavý pretože ukazoval simuláciu autohavárie ktorú si mohol vyskúšať každý. Najlepší zo stánkov bol podľa mňa stánok, ktorý predstavoval ako vyzerali nástroje v minuslosti a ako sa získavali rôznorodé rudy. Aj keď tam bolo veľa ľudí, atmosféra bola aj tak úžasná. Ľudia v stánkoch boli veľmi príjemní. Po odchode z obchodného centra stále vo mne ostala atmosféra a príjemní pocit.

Adam Gerbáč, Laura Eckerová