seed

SEEDS

Po príchode do školy z jesenných prázdnin sa v našej škole zastavil trojčlenný tím nadšencov s neziskovej organizácie SEEDS. Študenti sa tešili, že sa v tento deň veľmi nezadýchajú pri učení, no opak bol pravdou. Netrvalo dlho a interaktívne a poučné prednášky všetkých prítomných postupne a najmä nenápadne vtiahli do deja. Prednášajúci boli skúsení cestovatelia, ktorí vďaka spôsobu podania vybranej témy a svojej autentickosti, prinútili nejedného zo študentov, viac sa zamyslieť a uznať, že aj toto je spôsob ako sa dajú získať nové informácie a vedomosti. O čom sme diskutovali?

1. Cestovanie v čase do roku 1989 bola téma, s ktorou sa viac zblížili študenti druhého ročníka gymnázia a sexty. Chceli sme im viac priblížiť 30. výročie Nežnej revolúcie a historické udalosti ktoré jej predchádzali (rozdelenie Európy po II. svetovej vojne, Železná opona, výstavba Berlínskeho múru, udalosti roku 1968 a sním spojená okupácia, život obyvateľov v Československu). Doslova sme cestovali v čase. Zmeny v spoločnosti nám očami malého dievčatka, ktoré novembrové udalosti na vlastnej koži prežívalo, pútavo vyrozprávala Eva Ohrablová. Spestrením boli aj predmety, piesne, či niektoré dekorácie z domácností, na ktoré by si skôr spomenuli učitelia alebo rodičia ako žiaci. Podstatné z toho, čo nám rok 1989 priniesol však bolo to, že sloboda nie je samozrejmosť a zaslúži si našu neustálu pozornosť.

2. Skupina žiakov z kvarty, kvinty a 1.A triedy pracovala s témou Ľudia knihy. Rozmanitosť kultúr, náboženstiev a národov na Blízkom východe je taká pestrá, že tunajším obyvateľom prináša nielen radosť zo života, ale častokrát aj smútok, zlo a nenávisť. Skúsený cestovateľ Peter Rea, ktorý tento región sveta často navštevuje, študentom porozprával o histórii tejto časti sveta, o kultúrno-historických pamiatkach svetového významu, o náboženstvách pochádzajúcich z Izraela. Atmosféru dotvorila aj možnosť vyskúšať si kippu – židovskú pokrývku hlavy pre mužov, či možnosť nahliadnuť do biblie alebo koránu písaného v arabskom jazyku. Maškrtné jazýčky potešila ochutnávka regionálnych dobrôt: chalva – sladkosť prevažne zo sezamových semienok a medu, maces – nekvasený chlieb typický pre židovskú kultúru).Vône a chute Blízkeho východu dali príjemnú bodku za naším putovaním na skok od Európy.

3. Prírodné scenérie Afriky zaujali najmladších študentov z prímy a sekundy. Mirka Badinská priblížila žiakom prírodné zaujímavosti afrického kontinentu , napr. život na savane, v pralese i na púšti, typické znaky niektorých živočíchov i to, aké je to zažiť ozajstné safari a top témou bola veľká päťka – lev, leopard, nosorožec, slon a byvol. Zvedavci sa pýtali i dopĺňali už nadobudnuté informácie. Oko zas potešili suveníry, vyrobené z tropického dreva.

Bol to príjemný cestovateľský deň, ktorý v nás doznieval ešte niekoľko dní, čoho dôkazom boli aj diskusie a zvedavé otázky študentov, ktoré vyplynuli často až po prednáškach, no ostal na ne priestor na iných vyučovacích hodinách.

Ďakujeme z aktívny prístup študentom a najmä lektorom zo SEEDS, n.o. za sprostredkovanie zaujímavých informácií, zážitkov a za rozšírenie nášho poznania v rôznych smeroch spoločenského života.

Odporúčame aj iným školám, ak máte chuť a dvere otvorené aj pre takéto aktivity, nebudete ľutovať.

Miroslava Čopová - učiteľka Gymnázium A.H. Škultétyho, Veľký Krtíš