Dni A. H. Škultétyho

„Človeče, ver si, bojuj, vytrvaj!“

Slová z veršovanej filozofickej drámy Tragédia človeka odzneli v poetickom pásme o živote a tvorbe Imre Madácha, ktoré pripravila pani Eva Šóošová v spolupráci s Máriou Hroncovou a študentmi nášho gymnázia v rámci Dní A. H. Škultétyho.
V priestoroch kaštieľa Imre Madácha v Dolnej Strehovej sme 15. mája 2014 nazreli do tajuplného života básnika, ktorý celý svoj život bojoval so svojimi snami a trpkou realitou. Hlboké myšlienky z Madáchovho diela nám sprostredkovali: Adam Marenišťák z II.A, Zlatka Fulajtárová z III.B, Radka Kečkárová z II.A, Maťko Hrubčo z kvarty. Na klavíri ich sprevádzala Agnes Gabúľová zo septimy.

Poézia – obalená tajomstvom a zasadená do historického priestoru – v nás zanechala výnimočný umelecký dojem. Po predstavení sme sa zahĺbili do zákutí kaštieľa a pozorovali sme ho v plnej jeho kráse. Pomaly nám kúsky Madáchovho života zapadali do seba ako ľadové čriepky Tragédie človeka. Po ich spojení sa pred nami otvára brána do nezvyčajného umeleckého sveta poézie, pri ktorej si máme možnosť sami domyslieť, ako sa príbeh skončí. A či vôbec...