Slávnostná akadémia Gymnázia A.H.Škultétyho

Stalo sa už dobrým zvykom, že naša škola uzatvára školský rok veľkou slávou. Tento rok sa Slávnostná akadémia konala 20.júna, za účasti významných hostí, pedagógov a študentov školy. Z hostí spomeniem primátora mesta Veľký Krtíš Ing. Dalibora Surkoša, pani Mgr. Máriu Hroncovú, pána Jána Brloša, Mgr.Art. Mareka Mišiaka. Mgr. Evu Gallayovú a mnohí ďalší.

Hlavnou témou akadémie je oceňovanie najlepších a najúspešnejších študentov, ktorí našu školu reprezentovali na rôznych vedomostných a športových súťažiach či už v rámci okresu, kraja alebo republiky. Riaditeľ školy udelil tento rok až 30 Pochvál riaditeľom školy.
Novinkou v tomto školskom roku bolo vyhlásenie Osobností triedy. Titul na základe vopred schválených kritérií zohľadňujúcich ich prospech, správanie, účasť na súťažiach, prácu v triede, či vzťahy so spolužiakmi. Medzi novinky určite patrí aj vyhlásenie Športovca školy za školský rok 2013/2014. Za najlepšieho športovca školy bolo zvolená Luise Maria Adamová zo IV.B triedy. Všetci ocenení získali plaketu, ktorú po prvý krát venovala Rada rodičov pri Gymnáziu A.H.Škultétyho.

V tomto školskom roku sa naša škola zapojila do súťaže Eko hra spoločnosti Lidl. Počas súťaže sme vyzbierali 70574 PET fliaš. I keď naša škola nakoniec nebola medzi víťazmi, skončili sme v rámci Slovenska na peknom 19.mieste. Za obrovské úsilie a čas strávený počas tejto Eko hry bolo ocenených 16 študentov a 3 pedagógovia. Boli odmenení peknými šiltovkami s logom školy, venovanými Radou rodičov pri Gymnáziu A. H. Škultétyho a sladkou odmenou v podobe obrovskej torty, ktorú pre nich vykúzlila naša šikovná pani bufetárka.

Nesmieme zabudnúť ani na ďalšie špeciálne ocenenie a tým bol Ďakovný list riaditeľa školy, ktorý po prvý krát v tomto školskom roku nezískali jednotlivci, ale najúspešnejšie kolektívy. Prvým oceneným kolektívom v tejto kategórii bol kolektív triedy 1.A, pod vedením Mgr. Magdalény Gyurászovej. Ocenenie získali za úspešnú reprezentáciu školy v medzinárodnej súťaži v tvorbe projektov v anglickom jazyku The Projekt Competition, kde sa umiestnili na 2.-5. mieste. Druhým oceneným bol kolektív zložený zo žiakov sexty a triedy II.A pod vedením Mgr. Miroslavy Čopovej. Svoje ocenenie získali za 1.miesto v celoslovenskom kole v predmete Podnikanie v cestovnom ruchu v súťaži ,,Vitajte v našom regióne“, v kategórii najlepší prezentačný tím. Okrem spomínaných ďakovných listov získali kolektívy peknú finančnú odmenu, ktorú si medzi sebou rozdelili.

Slávnostná akadémia by nebola pravou akadémiou bez spolupráce so Spoločnosťou Augusta Horislava Škultétyho, ktorá tiež udeľuje svoje ceny. Prvou z nich je Pamätný list Spoločnosti A. H. Škultétyho, ktorým sa tento rok môže pýšiť 11 našich študentov, ktorí robili dobré meno a česť našej škole na krajských a celoslovenských súťažiach. Pamätné listy odovzdávala oceneným študentom pani Mgr. Mária Hroncová, ktorá je predsedníčkou Spoločnosti A. H. Škultétyho. Súčasťou ocenenia je aj finančná odmena, ktorá určite poteší.

Ďalšou z cien udeľovanou Spoločnosťou A. H. Škultétyho je Medaila Spoločnosti A. H. Škultétyho. Tento rok získali cenu traja študenti : Veronika Balážová, študentka III.A triedy, Adam Marenišťák, študent II.A triedy a Denis Demeter, študent SEPTIMY. Cenu získali za úspešnú reprezentáciu školy na recitačných súťažiach alebo jazykových olympiádach na krajských a republikových kolách.

Vrcholom udeľovania sú vždy tri najvyššie ceny, doplnené o bohatú finančnú odmenu, udeľované primátorom mesta Veľký Krtíš, Ing. Daliborom Surkošom. Po krátkom príhovore vyhlásil najlepších študentov. V tomto školskom roku získala Cenu primátora za úspechy počas štúdia študentka triedy OKTÁVA Štefánia Macková. Druhým oceneným, ktorý získal Cenu primátora pre najlepšieho študenta v školskom roku 2013/2014, bol študent SEPTIMY Ľuboš Krnáč. Tretiu cenu, Cenu primátora pre najlepšieho absolventa gymnázia v školskom roku 2013/2014, získal Tomáš Valovič, študent IV.B triedy.

Aby bola akadémia slávnostnou, je potrebné celé podujatie doplniť zaujímavým a netradičným programom. Celým podujatím nás viedli úžasní moderátori, Adam Marenišťák (II.A) a Agnes Gabúľová, ktorí môžu konkurovať profesionálom. Umelecky program spestrili študenti KVARTY Matej Hrubčo, Regina Matejová, Gabriela Benyovicsová, ktorí sa predviedli recitáciou. Hudobne nás obohatili Tatiana Lekýrová (III.B) dielom od Rachmaninova. Agnes Gabúľová (SEPTIMA)s bývalým študentom Ladislavom Sýkorom si zvolili na tento deň hit skupiny Imagine, Dragons Demons. Po prvý krát vystúpil pred študentov aj Ján Brindza z I.A, ktorý všetkých prekvapil a predviedol zaujímavé prevedenie slovenských ľudových piesní hrou na trubke. Poslednou účinkujúcou bola Bea Káplarová (III.A) so svojou skupinou TRIO ZUŠ, ktorá nám zahrala a zaspievala Summer Wine a hit speváčky Adele.

Vrcholom celej akadémie bol videoklip ,,Happy“, ktorý pripravila trieda III.B pod taktovkou Lívie Toldyovej a Tatiany Lekýrovej. Ak si chcete pozrieť, ako sme na gymnáziu ,,happy“ , kliknite si na www.youtube.com/watch?v=iJRZ0Gc8xj0 - Happy GAHŠ Veľký Krtíš (Slovakia).

Na záver chcem ešte raz zablahoželať všetkým oceneným, poďakovať sa všetkým, ktorí udelili a odovzdali ceny a takisto všetkým účinkujúcim, bez ktorých by nebola akadémia dopadla na výbornú. Ďakujem.

Lucia Nováková (režisérka :) )

Fotogaléria