Angličtinár roka

Krtíšski gymnazisti obstáli v testovaní jazykových znalostí na výbornú.

V súčasnosti už takmer nik nepochybuje o dôležitosti učenia sa cudzích jazykov. Ak dnes človek ovláda cudzie jazyky, stúpa na cene. Učenie sa ďalšieho jazyka otvára ľuďom nové možnosti, dáva im perspektívy, na ktoré by možno nikdy inak nenarazili. Berúc do úvahy všetky osobné, profesijné, sociálne, ale aj ekonomické ohľady, učenie cudzích jazykov prináša jednoznačne výhody. Zdá sa, že študenti Gymnázia A. H. Škultétyho vo Veľkom Krtíši si to tiež veľmi dobre uvedomujú.

V snahe overiť úroveň znalosti cudzieho jazyka gymnázium prihlásilo do súťaže „Angličtinár roka“ necelú dvadsiatku študentov. Súťaž bola pre študentov atraktívna hneď od začiatku. Cenou bol totiž mesačný jazykový pobyt v jazykovej škole ILAC v Kanade.
V Českej republike je tento projekt na školách už dobre známy, pretože sa tento rok spustil už jeho tretí ročník. Do Čiech ho priniesla renomovaná agentúra CZECH-US. Spoločnosť INJOY AGENCY sa rozhodla priniesť súťaž Angličtinár roka aj na Slovensko a vytvoriť československý súboj o najlepšieho angličtinára roka.

Veľký počet škôl zapojených do testovania nedával študentom veľkú nádej skončiť na prvom mieste, no výsledky súťaže boli pre súťažiacich i samotnú školu príjemným prekvapením. Z celkového počtu 109 slovenských stredných škôl zapojených do súťaže sa Gymnázium A. H. Škultétyho vo Veľkom Krtíši umiestnilo na 13. mieste. Hoci súťažili žiaci zo štvorročného i osemročného gymnázia, konečné výsledky potvrdili, že viac vedomostí predsa len počas štúdia získali žiaci osemročného gymnázia.
Dvaja gymnazisti Denis Demeter a Peter Dräxler z oktávy sa prebojovali do dvadsiatky najúspešnejších a vybojovali si 8. a 19. miesto z celkového počtu 2149 súťažiacich z celého Slovenska. Spomedzi všetkých 8119 súťažiacich zo Slovenska i Česka sa Denis Demeter umiestnil na vynikajúcom 44. mieste a Peter Dräxler na 79. mieste. Gymnázium A. H. Škultétyho sa v rámci celého česko-slovenského súboja posunulo na 63. priečku z 366 škôl zapojených do súťaže.

Česko-slovenský súboj má síce v tomto ročníku súťaže svojho víťaza, ktorý strávi mesiac v Kanade v spoločnosti anglicky hovoriacich lektorov, zdokonaľujúc sa v cudzom jazyku, no študenti z Gymnázia A. H. Škultétyho vo Veľkom Krtíši nezúfajú a už teraz sa pripravujú na budúcoročný medzinárodný súboj o „angličtinára roka“.

Peter Däxler Denis Demeter

Mgr. Pavel Chorvát