Gymnazisti na stupni víťazov v Branno - športovom súboji študentov stredných škôl a gymnázií Banskobystrického samosprávneho kraja

Ministerstvo obrany a Ozbrojené sily Slovenskej republiky pripravili v jednotlivých krajoch, pre študentov stredných škôl, sériu branných súbojov formou súťaže družstiev medzi školami.

Aj takýmto spôsobom chcú skvalitniť prípravu študentov na obranu štátu a zároveň zvýšiť ich vlastenectvo a branné povedomie.
Päťčlenné družstvá (plus dvaja náhradníci) si zmerali sily v niekoľkých disciplínach, ktoré boli zamerané na zručnosti v oblasti brannej a zdravotnej prípravy, testy fyzickej kondície, vedomosti zo základov topografie, faktografie o Slovensku a jeho vojenských dejinách i osobnostiach. Zároveň študenti mali možnosť priamo komunikovať s profesionálnymi vojakmi a dozvedieť sa tak viac nielen o ich práci, ale aj o dobrovoľnej vojenskej príprave. Počas podujatia boli pripravené aj statické a dynamické ukážky Ozbrojených síl SR, ako napríklad ukážka bojovej a zabezpečovacej techniky, výcviku boja zblízka a sebaobrany, ukážka zostavy čestnej stráže prezidenta, či kynologická ukážka Vojenskej polície.

Tím nášho gymnázia opäť medzi elitnou jedenástkou – oproti vlaňajšku si polepšil o jedno miesto a skončil tretí

V priestoroch Športového gymnázia v Banskej Bystrici sa uskutočnil 18. apríla 2018 Branný súboj študentov stredných škôl a gymnázií Banskobystrického samosprávneho kraja o účasť na 48 – hodinovom vojenskom výcviku KEMP. Súťaže sa zúčastnilo 11 tímov.
Branného súboja sa zúčastnili družstvá z Gymnázia M. Rúfusa Žiar nad Hronom, Gymnázia Ľ. Štúra Zvolen, Gymnázia Detva, Gymnázia A. H. Škultétyho Veľký Krtíš, Gymnázia B. S. Timravy Lučenec, Stredná priemyselná škola J. Murgaša Banská Bystrica, Športové gymnázium Banská Bystrica, SOŠ Tisovec, SOŠ Drevárska Zvolen a SPŠ Stavebná O. Winklera Lučenec a Gymnázium M. Kukučína Revúca.

Súťažiaci si zmerali sily v zdravotnej, brannej a topografickej príprave, v streľbe, fyzickej zdatnosti a teoretickej časti. Po absolvovaní všetkých disciplín čakal na súťažiacich záverečný 12-minútový beh.
Víťazom branného súboja sa stalo družstvo usporiadateľskej školy – Športové gymnázium Banská Bystrica, druhú priečku obsadili študenti Strednej priemyselnej školy J. Murgaša Banská Bystrica a na bronzovej priečke skončilo družstvo nášho Gymnázia A. H. Škultétyho Veľký Krtíš .
Školu úspešne reprezentovali žiaci: Denis Varga, Filip Húšťava, Daniela Jakušová, Tamara Koštialová, Sebastián Húšťava, Šimon Krupa a Rastislav Kozár.
Vo všetkých disciplínach patrili k najlepším. Štafetový člnkový beh na 10x10 metrov odbehli v druhom najlepšom čase. V streľbe z upravených samopalov a pištolí sa umiestnili celkove na 1. mieste. V disciplínach fyzickej zdatnosti (kľuky za 1 min., brušáky za 1 min., maximálny počet výmykov na vysokej hrazde a vytrvalostnom 12 min. behu) obsadili výborné druhé miesto. Znamenite si počínali pri riešení vedomostného testu, ktorý pozostával z 25 otázok. Otázky sa týkali histórie, faktografie o Slovensku a jeho vojenských dejinách i osobnostiach. Výborne si počínali v topografickej príprave kde správne vyriešili všetky úlohy i v zdravotníckej príprave.
Členovia nášho družstva dostali od organizátorov pohár a diplom za 3. miesto a upomienkové darčeky. Víťaz okrem zlatého pohára získal účasť na podujatí „KEMP 2018“ – 48 hodinový výcvik vo Vojenskom výcvikovom priestore Lešť.

Žiakov našej školy pripravili Mgr. Branislav Kortiš a pracovníčka Ms spolku SČK pani Jaroslava Ubrankovičová.

Slnečné teplé počasie prinieslo všetkým zúčastneným nezabudnuteľné zážitky a vôňa vojenského guľáša sa ešte dlho niesla Banskou Bystricou.

Fotogaléria