Život s AIDS môže byť tak isto krásny ...

Dňa 29. novembra 2013 sa vo veľkej sále na Mestskom úrade v Žiline konal siedmy ročník celoslovenskej kampane Červené stužky. Náš okres reprezentovali 3 študentky Gymnázia A. H. Škultétyho Z. Cellengová, B. Hrončeková a P. Sedlačeková v sprievode pani profesorky Mgr. L.Cibuľovej ( výtvarnej súťaže sa zúčastnila aj Tereza Čapliarová ). Konferencie sa zúčastnilo 300 zástupcov z 57 stredných škôl a gymnázií z celého Slovenska.
Podujatie otvorila prednáškou na tému AIDS a Nikto nie je na predaj, Dr. Darina Sedláková, MPH, riaditeľka Kancelárie WHO na Slovensku, Organizovalo ho Gymnázium sv. Františka z Assisi v Žiline a uskutočnilo sa pod záštitou a s podporou Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR a Okresného školského úradu v Žiline. Organizátori úvodom poskytovali mnoho informácii, ktoré boli spojené aj so zaujímavými prezentáciami, v ktorých sa zamerali na ochorenie HIV/AIDS. Zamerali sa aj na prevenciu látkových a nelátkových závislostí a na podporu prevencie a vzdelávania v oblasti obchodovania s ľuďmi.
Po slávnostnej úvodnej časti nasledovala pre nás zaujímavá sekcia - videorozhovor so sestrou Františkou Olexovou z Misie sv. Jána v Barbertone, ktorá pútavo rozprávala o práci školských sestier s deťmi nakazeným HIV a chorým na AIDS žijúcich v Afrike.
Program vyvrcholil vyhlásením výsledkov celoslovenskej súťaže pre základné, stredné a špeciálne školy v tvorbe SPOTU a obľúbenej celoslovenskej výtvarnej súťaže na tému AIDS. Počas prestávky si mohli účastníci pozrieť GIFT box o obchodovaní s ľuďmi.
Aj ostatní žiaci Gymnázia A. H. Škultétyho vo Veľkom Krtíši, podporili Svetový deň boja proti AIDS ( 1.12. ) svojou účasťou v aktivitách, ktoré aj tento rok zorganizovali Mgr. M. Čopová a Mgr. Z. Rábotová. Dňa 2. decembra 2013 sa po našej škole rýchlo rozšírila atmosféra, ktorá bola spojená s rozdávaným červených stužiek na vyjadrenie podpory ľudom nakazených HIV/AIDS. V celej škole prevládala tento deň červená farba. Školské lavice boli zahalené do červena a žiaci v tento deň hrdo nosili červenú stužku na hrudi – nazvali sme ho „červený deň“.
Najaktívnejšie sa tentokrát prejavili kolektívy: septimy, 1.A a 3.B triedy, čím nazbierali vzácne body do celoročnej súťaže triednych kolektívov. Počas veľkej prestávky sme spolu vytvorili živú stužku na školskom dvore.
Tento deň nám budú pripomínať nielen fotografie , ale aj dobrý pocit, že sme aspoň symbolicky podporili a vyjadrili solidaritu miliónom ľudí postihnutých týmto zákerným ochorením.

Patrícia Sedlačeková, 3. A trieda

Fotogaléria