1. december = Svetový deň boja proti AIDS

Tento deň vyhlásila Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) v roku 1988. Jeho cieľom je upozorňovať ľudí na problém AIDS, zlepšiť ich vedomosti o tejto chorobe, jej šírení a najmä prevencii. Svet bojuje s touto zákernou chorobou od roku 1981, na Slovensku bol prvý prípad zaznamenaný v roku 1985. V súčasnosti je najviac HIV pozitívnych v Afrike, juhovýchodnej a východnej Ázii a v Latinskej Amerike.
Slovensko patrí medzi krajiny s nízkym počtom HIV pozitívnych, v roku 2009 ich bolo registrovaných 309. Počet ľudí žijúcich s HIV/AIDS narastá napriek tomu, že možnosti prevencie existujú. Prevencia naďalej zostáva jedinou možnosťou, ako je možné šíreniu HIV zabrániť.

Symbolom tohto dňa je červená stužka. Je to zároveň aj názov slovenského projektu www.cervenestuzky.sk, do ktorého sa každoročne zapájajú aj študenti našej školy. Vytvárajú a navrhujú pohľadnice na tému AIDS a všetci sa spolu podieľame na tvorbe živej stužky na nádvorí školy.

ČERVENÝ DEŇ má teda pre našich študentov význam nielen z farebného hľadiska, ale aj z ľudského. Symbolicky sme aj tento rok vyjadrili podporu všetkým ľuďom, ktorí trpia zákernou chorobou AIDS.

ĎAKUJEME všetkým, ktorí nezabudli a pridali sa k nám.

Mgr. Miroslava Čopová - koordinátor Projektu Škola podporujúca zdravie
Mgr. Zuzana Matejkinová – koordinátor prevencie na škole

Fotogaléria