COSMOS DISCOVERY 2016

Dňa 1.12. 2016 sme sa vybrali spoznávať tajomstvá vesmíru do bratislavskej EXPO Incheby na unikátnu svetovú výstavu COSMOS DISCOVERY. Exkurzie sa zúčastnili študenti kvinty, I.A a II.B triedy. Počas cesty sme sa mohli kochať nádhernou snehovou pokrývkou západného Slovenska. Nedočkavo sme sa hemžili na sedadlách, až sme prišli do nášho hlavného mesta, Bratislavy. Na výstavisko sme dorazili za prítomnosti pani profesorky Meliškovej a pána profesora Antolova, ktorí exkurziu organizovali. Po zhromaždení nás pracovníci privítali a oboznámili s návštevným poriadkom. Každý z nás dostal zariadenie s nahrávkami ku každému exponátu, ku ktorým sme postupne pristupovali, a taktiež Space Card, na ktorom sme mohli získať osvedčenia o absolvovaní kozmického výcviku. O to bol náš výlet záživnejší, že sme sa mohli stať ozajstnými astronautmi.Najprv sme si pozreli úvod do výstavy, v podobe krátkeho filmu. Potom sme sa voľne rozišli v celom areáli.

Videli sme asi 200 modelov rôznych druhov exponátov priamo z NASA, ktoré uchováva historicky významné artefakty, písomné aj hmotné z USA i Sovietskeho zväzu. Mali sme možnosť sa vrátiť do minulosti objavovania a skúmania kozmického priestoru až po súčasnosť. Na všetky naše „vesmírne“ otázky sme zrazu dostali odpovede a to nie hocijaké. Vpadli sme do životov slávnych astronautov, kozmonautov. Dozvedeli sme sa, ako sa vyvíjala prvá vesmírna raketa, ako sa dostal prvý človek do vesmíru, na Mesiac, ako sa objavili záhady planét, hviezd,... - množstvo až fantastických faktov, ktoré sme doposiaľ nevedeli. Pred očami nám prebehli príbehy Gagarina, Tereshkovej, Armstronga, Bellu, Remeka dokonca i slávnej Laiky a mnohých ďalších hrdinov Slnečnej sústavy. Mohli sme nazrieť do priestoru útrob vesmírnej rakety, kde kedysi sedeli takí známi astronauti, ako Neil Armstrong. Nachádzali sa tu rôzne skafandre, odevy, ktoré používali astronauti pri ich lete do kozmu, a taktiež vzorky stravy, ktoré konzumovali počas výskumov. Klenotmi medzi toľkou vesmírnou technikou boli obrovský model rakety Saturn a originál rakety Sojuz. Nakoniec sme sa mohli stať skutočnými „plavcami“ medzi hviezdami, získali sme skúsenosti a zážitky, kde sme si mohli vyskúšať simuláciu letu v raketopláne a mnohé iné.

Po absolvovaní výstavy sme sa presunuli do nákupného centra Aupark, kde sme už mohli pozorovať, že sa blížia najkrajšie sviatky v roku - Vianoce. Celé nákupné centrum sa ligotalo v duchu Vianoc, výzdobou a náladou.

Bol to naozaj veľký unikátny zážitok, byť v bezprostrednej blízkosti s takými dôkazmi o vynaliezavosti človeka v úspech krokov k poznaniu vesmíru. Odteraz sme určite bohatší o obrovské množstvo informácií a skúseností. Odkaz pre tých, ktorí sa tohto výletu do sveta objavovania kozmu nezúčastnili znie, aby sa poponáhľali, pretože ešte majú čas do januára roku 2017.  

Armand Majer, I.A

Fotogaléria