Deň študentstva

"Deň študentsva bol medzinárodnou študentskou úniou stanovený na 17. november, a to na pripomenutie udalostí zo 17. novembra 1939, kedy bolo v Prahe po protinacistickej demonštrácii popravených deväť študentov, a tisíce ďalších boli poslané do koncentračného tábora Sachsenhausen."

Pri príležitosti dňa študentstva si študenti Gymnázia A. H. Škultétyho vo Veľkom Krtíší v piatok 15. 11. 2013 sprestrili svoj deň. Označili ho taktiež ako deň neformálneho vyučovania. Žiaci prišli do školy v teplákoch, na hodinách sa neskúšalo a na celej škole panovala dobrá nálada. Trieda Septima, ktorá mala najväčší percentuálny počet žiakov v teplákoch, vyhrala sladkú odmenu.
Na posledných hodinách boli pre žiakov pripravené zaujímavé krátke filmy od amatérskych filmárov nášho okresu. Chlapci sa zúčastnili futbalového turnaja o putovný pohár MontyPet Cup. Zúčastnilo sa ho celkove osem tímov a to Oktáva, Septima, Sexta, výber Prima až Kvarta, 4. AB, 3.AB, 2.A, 1.A. Turnaj sa hral počas celého dňa, takmer nepretržite.
Už ráno bola atmosféra napätá, nikto netušil kto vyhrá. Favoritov bolo viacej, ale najväčším favoritom bola 4.AB a Oktáva. Lenže už po odohratí základnej časti bolo jasné, že ani jeden z favoritov to nevyhrá, keďže neuspeli už v základných skupinách. Zo svojich skupín postúpili Sexta, 3.AB, 2.A a prekvapenie turnaja 1.A.
Do finále sa dostali 3.AB a 2.A. Finále bolo veľmi vyrovnané. Rozhodla len jedna chyba chvíľu pred koncom zápasu, ktorú 3.AB dokázala využiť. 3.AB dotiahli finále do úspešného konca, vyhrali najtesnejším rozdielom a tak sa stali zaslúženým víťazom medzitriedneho futbalového turnaja. So skóre 11: 0, boli jediným mužstvom, ktoré neinkasovalo ani jeden gól. Po celodennej námahe sa mohli radovať z putovného pohára, ktorý ako hlavnú cenu pre víťaza venoval pán Juraj Sölský majiteľ predajne Chovateľské potreby MontyPet, ktorému týmto veľmi pekne ďakujeme.
Ocenení bol aj najlepší strelec turnaja Marek Greguš z 3. AB, ktorý získal trofej a poukážku na nákup v školskom bufete.
Deň študentsva si žiaci užili, tešili sa z príjemného dňa a kedže mali skrátené vyučovanie a hodiny trvali len 30 minút, odchádzali zo školy so slovami: „Takéto dni by mohli mohli bývať aj častejšie".

Lívia Toldyová, Marek Greguš

Fotogaléria