Deň študentstva 2018

Rok 2018 je výnimočný. Nesie sa v znamení významných jubileí, ako bolo aj sté výročie vzniku Československa či storočnica ukončenia prvej svetovej vojny. Príhody, vhodné do historických učebníc, sa dejú každý deň a práve z hodín dejepisu si iste pamätáte roky 1989 a 1939. 16. novembra sme si v našom gymnáziu pripomenuli Deň boja za slobodu a demokraciu a najmä Deň študentstva.

Prečo vlastne oslavujeme Deň študentstva? Pripomíname si tak udalosti z roku 1939. Okupácia českých území nemeckými vojskami vyvolala v uliciach Prahy 28. októbra demonštráciu v spojitosti s oslavami vzniku Československa. Študenti sa po niekoľkých hodinách pokojného pochodu stretli s ozbrojenými jednotkami, ktoré strieľali do davu. Mnohí utrpeli ťažké zranenia. Bol medzi nimi aj študent medicíny Jan Opletal, ktorý zraneniam podľahol. Jeho smrť vytiahla 17. novembra do ulíc stovky vysokoškolákov. Strety s políciou a nemeckými vojakmi mali tragické následky. Nasledovali popravy bez súdu, vyše 1200 študentov odvliekli do koncentračného tábora. V roku 1941 bol v Londýne vyhlásený Medzinárodný deň študentstva.

Toľko z histórie. Vraciame sa do roku 2018, k nám do gymnázia. V kalendári visí dátum 16. november. Tento deň v škole bol iný ako tie ostatné. Počas prvej vyučovacej hodiny si žiaci v triedach pozreli dokument o 17. novembri, ktorým si pripomenuli spomínané udalosti. Program pokračoval tento rok netradične. Po návale informácií zo zaujímavého filmu sme sa presunuli do Domu kultúry vo Veľkom Krtíši. Čakali sme na divadelné predstavenie. Pódium oživili komedianti z divadla Actores v Rožňave. Mali sme možnosť vidieť veselohru, plnú nečakaných zvratov. Hoci hru predviedli iba traja herci, na pódiu sa vystriedali desiatky zábavných postáv.

Historka sa odohrávala v Londýne na začiatku 20. storočia. Blázon – Bertie, so svojím sluhom Jeevesom rozprávali o príhode, z ktorej sa normálne zmýšľajúci človek „nevysomári“. Bertie dostal rozkaz od svojej tety Dálie, aby ukradol striebornú kravu od Sira Wodkina. Wodkin má strašidelného sluhu, ktorý tajne navrhuje dámske nohavičky. Bertie natrafil na rôzne problémy s knihou, ktorú napísal jeho dobrý kamarát – Gusto, v ktorej opísal „muchy“ otca svojej snúbenice. Tá sa však dostáva do nesprávnych rúk. Bertie sa tak zmieta vo víre vplyvu svojich známych a zároveň musí riešiť zložité situácie. V hľadisku, samozrejme, nechýbal smiech, vďaka uštipačným komentárom, situačnej i slovnej komike hercov, keďže celé predstavenie sa volá Totálny nezmysel.

Po veselom dvojhodinovom predstavení nasledoval presun späť do školy. V triedach nás čakali kolektívne aktivity, ktorými si žiaci oživili súťaživého ducha. V disciplínach, ako sú tangramy, tajnička, sudoku, hlavolamy a šikovné ruky, si zmerali vedomosti a praktické zručnosti s ďalšou triedou v kategórii. Na víťazný aj nevíťazný tím čakala sladká odmena. Zabavili sme sa, pripomenuli sme si význam práce v kolektíve, činorodosti, ďalej hodnotu historických udalostí a hlavne sme sa spolu cítili dobre.

Armand Majer, III. A

Fotogaléria