Futbal na škole

Futbal je krásna, dynamická, vzrušujúca hra. Má veľa ďalších prívlastkov, ktoré ju povznášajú ale aj zatracujú. Prináša radosť, ale aj sklamanie z hry i výsledkov. Kto jej rozumie, chápe ju a berie ju takú aká je.
Teraz, keď vyvrcholili majstrovstvá sveta vo futbale v Brazílii a analyzuje sa ich priebeh a výsledky, zhodnotili sme aj naše futbalové výsledky na Gymnáziu A. H. Škultétyho Veľký Krtíš.
V priebehu celého už uplynulého školského roka sa mladší a starší žiaci z osemročného gymnázia a študenti zo štvorročného gymnázia stretávali na futbalovom krúžku. Niektorí sa prišli pobaviť a “vyventilovať“, iní zdokonaliť špecifické futbalové zručnosti a návyky. Jedny prišli vyhrávať, druhý sa museli vyrovnať s prehrou. Všetci však chceli čo najlepšie obstáť na každoročne konaných majstrovstvách školy v malom futbale v dvoch vekových kategóriách (osobitne žiaci a osobitne študenti) a na školských športových súťažiach organizovaných MŠ VVaŠ SR (ministerstvo školstva ...) a SAŠŠ (Slovenská asociácia športu na školách).

V novembri sa v skupinách rozohrali zápasy o majstra školy. Tieto vyvrcholili podobne ako na majstrovstvách sveta do semifinálových a finálových súbojov o medaile. V piatok 15.11. teda tesne pred oslavami MDŠ (Medzinárodný deň študentstva) za veľkého záujmu fanúšikov vyvrcholil dlhodobý turnaj. Úplne zaslúžene triumfovali študenti III.A,B triedy. Keď hráči krtíšskej futbalovej verejnosti známych mien ako Marek Greguš a Štefan Lauko ( Veľký Krtíš ), Richard Turčina a Nicolas A. Nyéki ( Želovce ) podávali výborné výkony počas celého turnaja. Z lavičky ich spoľahlivo dopĺňali Róbert Máč a Kristián Šár.
Druhé miesto obsadil chlapci z II.A triedy a na tretí stupienok vystúpili nádeje z I.A triedy. Sklamaním bolo (podobne ako na MS v Brazílii – Španielsko, Taliansko, Anglicko) vyradenie v skupine futbalistov zo IV.A,B triedy pod vedením Dávida Kušického ( Veľký Krtíš ) a Tibora Husára. Celkove sa do turnaja zapojilo viac ako päťdesiat futbalistov- žiakov školy.

V novembri sa výber školy zúčastnil futsalového turnaja „ O pohár riaditeľky SŠ v Modrom Kameni“. V utorok 19. 11. sme hrali proti našim tradičným súperom z okresu (SŠ M.Kameň, SOŠ V.Krtíš, SOŠ Želovce) ale aj s hosťami z futbalových tried SOŠ Kremnička – Banská Bystrica. V konečnom účtovaní sme skončili na treťom mieste. Školu vzorne reprezentovali žiaci : D.Kušický, T.Husár, F.Kiššimon, R.Nociar, M.Greguš, Š.Lauko, B.Farkaš, M.Kováč, A.Hodási, P.Petrus.

Polovica apríla presne 15.04.2014 patrila veľkému futbalu. Na mestskom štadióne v Lučenci sa uskutočnilo regionálne kolo vo futbale študentov najlepších stredných škôl okresov Rimavská Sobota, Lučenec, Veľký Krtíš a Poltár. Naši chlapci po tesných jednogólových prehrách s Lučencom a Rimavskou Sobotou obsadili celkove tretie miesto. Proti druholigovým dorastencom z väčších miest podali veľmi dobrý výkon. Školu reprezentovali už spomínaní študenti. Veľmi nám chýbal zranený brankár Erik Mihálik za ktorého zaskakoval hráč z poľa, ktorý nás tak nepodržal ako jeho známejší predchodcovia: R.Kacsorek, T. Nemec a Š. Koči.

Starší žiaci sa po školskom turnaji, kde sa z víťazstva zaslúžene tešili chlapci z KVARTY pred futbalistami z TERCIE a SEKUNDY zúčastnili obvodného predkola v malom futbale. Hralo sa na multifunkčnom ihrisku I. ZŠ Komenského ul. č.4 vo Veľkom Krtíši dňa 24.04.2014 a okrem našich chlapcov z osemročného gymnázia sa turnaja zúčastnili všetky tri ZŠ z mesta. Po vyrovnaných a úporných bojoch si vavrín víťazstva odniesli práve naši chlapci z Gymnázia A. H. Škultétyho Veľký Krtíš. Školu vzorne reprezentovali žiaci: Lukáš Čierny, Branislav Marko, Filip Mikuš (v súčasnosti všetci traja v príprave s druholigovým mladším dorastom Veľkého Krtíša), Filip Húšťava, Marek Kanát, Adrian Sokol, Samuel Kvanda, Adrian Pohánka a Roman Šebo. Víťazstvom sa prebojovali do obvodného finále starších žiakov ZŠ okresu Veľký Krtíš, do ktorého sa z predkôl z celkového počtu 14 zúčastnených škôl okresu kvalifikovali ešte ZŠ z Dolnej Strehovej, Čeboviec a Balogu nad Ipľom. Tieto štyri najlepšie tými sa stretli systémom každý s každým dňa 02.05.2014 opäť vo Veľkom Krtíši. Vďaka lepšiemu skóre na prvom mieste skončili žiaci zo ZŠ Dolná Strehová práve pred našimi chlapcami z gymnázia. Tretie miesto obsadili žiaci z Čeboviec a na štvrtom mieste skončili chlapci zo ZŠ Balog nad Ipľom. Obidve výborné umiestnenia si ceníme o to viacej, že na škole je celkove spolu iba 22 cvičiacich chlapcov z počtu 23 (mladších aj starších – sekunda 6, tercia 5, kvarta 22) a aj z tohto počtu nie sú všetci športovci.

Koncom mája sa v Rimavskej Sobote koná tradične turnaj v malom futbale študentov stredných škôl ako „Memoriál Martinka Sucháča“ na počesť vynikajúceho študenta Rimavskosobotského gymnázia, skvelého mladého človeka, ktorý žiaľ už nie je medzi nami (podľahol zákernej chorobe). Na tomto turnaji zápolí každoročne proti sebe (už po siedmy krát) šesť gymnázií. Päť z južných regiónov: gymnazisti z Rimavskej Soboty, Revúcej, Veľkého Krtíša, Lučenca a Tornaly. Ako hosť, ktorý sa takisto započítava do poradia, bol futbalový celok z maďarského Egru. Aj vďaka príprave (modelové zápasy s dorastom Veľkého Krtíša), ktorú nám umožnili kolegovia zo ZŠ na Komenského ul. č. 4 na ich multifunkčnom ihrisku (za čo sa im chcem touto cestou srdečne poďakovať ) sme v Rimavskej Sobote 23.05.2014 opäť výborne obstáli a po tretí krát za sebou obhájili tretie miesto. O tento úspech sa zaslúžili naši študenti: uzdravený brankár Erik Mihálik, Marek Greguš, Štefan Lauko, Pavol Petrus a Adrián Hodási (hráči Baníka Veľký Krtíš), Balász Farkaš (Vinica), Mário Kováč (Bušince) a Lukáš Turčina (Želovce). Chýbali nám lúčiaci sa maturanti Dávid Kušický a Tibor Husár.

Naši žiaci a študenti nám v školskom roku 2013/14 priniesli z futbalu to krásne, povznášajúce a radostné. Chcem sa im za tento pocit poďakovať a popriať im dobré zdravie, žiadne zranenia a veľa síl do obhajoby dobrých výsledkov.

Mgr. Branislav Kortiš