HISTORICKÁ EXKURZIA – DRUHÁ SVETOVÁ VOJNA

15. 10. 2019 sa študenti I. A, kvarty a sexty zúčastnili historickej exkurzie pod vedením PaedDr. Pavla Antolova a Mgr. Martiny Demeterovej.

Prvou zastávkou bolo Armádne múzeum v Pohronskom Ruskove, kde našu zvedavú skupinu privítal majiteľ a sprievodca v jednej osobe. Priblížil nám atmosféru druhej svetovej vojny a bojových akcií na našom území. Na vlastné oči sme mohli vidieť, akými zbraňami sa bojovalo – v súkromnej zbierke sa nachádza tank, obrnené transportéry, delá, samopaly, pušky a dokonca aj lietadlo.

A ako sa žilo na Slovensku počas vojny? To sme sa dozvedeli v Múzeu holokaustu v Seredi, ktoré vzniklo v priestoroch bývalého pracovného a koncentračného tábora. Ide o autentické miesto viažuce sa k tragickému obdobiu riešenia židovskej otázky na Slovensku počas druhej svetovej vojny.
V múzeu sú vystavené dobové dokumenty, fotografie a predmety súvisiace s prenasledovaním Židov na našom území. Jedným z artefaktov je aj dobytčí vagón, v ktorom deportovali Židov do koncentračného tábora Auschwitz. Smutnú prehliadku uzavrela prednáška, v rámci ktorej sme sa dozvedeli viac o tom, ako konkrétne zasiahol holokaust deti. Jeden a pol milióna z nich prišlo o život. Väčšina obetí bola židovského pôvodu, ale tragický osud postihol aj deti rómske, hendikepované alebo deti z území okupovaných nemeckou armádou. Mnohé každý deň bojovali o prežitie v židovských getách, mnohé skončili v koncentračných a vyhladzovacích táboroch, mnohé prišli takmer o celú rodinu...

Všetko, čo sme v tento deň videli a počuli, nám pripomenulo, aké máme šťastie, že žijeme v mieri a v demokratickej krajine. Ale nikdy nesmieme zabudnúť na obete holokaustu, lebo „zabudnúť znamená nechať ich znovu zomrieť“ (Elie Wiesel – citát zo slovenského bloku v Osvienčime).

Fotogaléria