Geografická exkurzia – Spoznaj krásy SLOVENSKÉHO KRASU

Študentská cestovná kancelária CK GYMTRAVEL, ktorá počas tohto školského roka pôsobí na Gymnáziu AHŠ vo V. Krtíši pripravila pre svojich klientov – študentov ďalšiu zaujímavú akciu. Bola ňou geografická exkurzia – Spoznaj krásy SLOVENSKÉHO KRASU a uskutočnila sa 23.-24.apríla 2015.

Účastníci zájazdu :) a nadšenci cestovania sa týmto spôsobom mohli dozvedieť nové informácie z gemerského regiónu o geologickej stavbe a zaujímavých tvaroch reliéfu alebo o stave obyvateľstva a vplyve človeka na premeny krajiny. Počasie stálo počas celej exkurzie na našej strane, o čom nás presviedčali nielen čisté a nádherné výhľady do blízkeho i vzdialeného okolia (napr. zasnežené Tatry na severe), ale najmä množstvo fotografií ktoré sme urobili. Najkrajšie to vystihuje príslovie „ je lepšie raz vidieť, ako stokrát počuť“. A tak sme cestovali a sledovali, navštevovali, obdivovali aj skúmali

Za spomenutie stojí návšteva jaskyne Domica, ktorá je naozaj čarovná - skrýva v sebe veľa tajomných výtvorov pripomínajúcich tváre ľudí, bosoriek či dokonca malého trpaslíka. Je najdlhšou a najznámejšou jaskyňou Národného parku Slovenský kras, právom patrí do Svetového zoznamu prírodného dedičstva UNESCO. Nachádzajú sa tu archeologické náleziská aj Rímske kúpele v Majkovom dóme a krásne siene so sintrovou výzdobou. Po prehliadke veľkolepej jaskyne, nás čakala nenáročná spojená prechádzka na náučnom chodníku Domické škrapy. Poobede sme sa presunuli na Silickú planinu k obci Silica, odkiaľ sme vyrazili na pešiu túru k jaskyni Silická ľadnica –je prístupná len vo vstupnej časti, kam vedie odbočka zo značeného chodníka. Z upravenej terasy sme mohli nazrieť do c hladného útrobia jaskyne a zazrieť aj zvyšky ľadovej výplne). Ďalej naše kroky smerovali ku Gombaseckej jaskyni. Popri chodníku sme obdivovali vzácnu flóru i vonkajšie krasové javy (závrty, škrapy). Mnohí z nás ešte takto zblízka závrty nevideli a ani netušili, že sme sa celú cestu potkýnali o škrapy.
Podvečer sme sa ubytovali na internáte OA v Rožňave a po večeri sme stihli aj krátku obhliadku historického centra mesta. Na druhý deň bola cieľom už trošku náročnejšia trojhodinová túra do Zádielu a na Zádielsku planinu, kde sme sa takisto mohli kochať nádherou, výhľadmi i obrovskou výškou. Národná prírodná rezervácia - Zádielska dolina, nazývaná aj tiesňava je najhlbším kaňonom na Slovensku. Vznikla činnosťou miestneho potoka, popri ktorom vedie trasa náučného chodníka. V prvej časti sme obdivovali kaskády a malé vodopády i dominantné skalné výtvory, napr. najvyšší vežovitý skalný útvar na Slovensku – Cukrová homoľa. V druhej časti sa nám naskytol jedinečný pohľad na dolinu zhora a na Zádielskej planine sme objavili aj praveké hradisko ( jedno z najstarších a najväčších na Slovensku). Po túre sme ešte doplnili sily, občerstvili sa a mohli sme vyraziť späť domov.

Myslím, že malo význam absolvovať geografickú exkurziu u nás – na SLOVENSKU a že každému účastníkovi ostane veľa pekných a príjemných spomienok na dva dni v Slovenskom krase. Môžeme potvrdiť, že slovenská príroda je krásna, bohatá a jedinečná a určite sa ju oplatí dokonalejšie spoznať!

Didi ♥ - študentka III.A triedy

Fotogaléria