Workshop Ligy proti rakovine

Liga proti rakovine je charitatívna nezisková organizácia, ktorej náplňou je pomáhať ľuďom s onkologickým ochorením. Táto pomoc má rôzne formy a jednou z nich je aj informovanosť a prevencia už od mladého veku. Preto Liga proti rakovine každoročne v októbri vyhlasuje „Týždeň proti rakovine“, súčasťou ktorého je už niekoľko rokov aj workshop určený študentom stredných škôl a ich pedagógom, ktorí sa venujú Onkologickej výchove na škole.

Tohtoročný workshop sa konal vo Vysokých Tatrách, konkrétne v Hornom Smokovci. Stretlo sa na ňom 106 študentov a ich vyučujúcich z rôznych kútov Slovenska, pre ktorých bol pripravený zaujímavý program. Workshop sa uskutočnil cez víkend 10.- 12.10., kde sa hneď v piatok začalo s prezentáciou aktivít škôl. Našu školu sme na workshope prezentovali my, študentky IV.B triedy – Tatiana Lekýrová a Zlatica Fulajtárová pod vedením pani profesorky RNDr. Kortišovej. Rovnako ako aj my, ostatní účastníci predstavili svoje školy a ich aktivity slúžili ako inšpirácia pre tých, ktorí sa workshopu zúčastnili prvýkrát.

Sobota sa niesla v znamení prednášok viacerých odborníkov a zaujímavých hostí, ktorí nám približovali problematiku spojenú s onkologickými ochoreniami. Venovali sa témam prvej gynekologickej prehliadky, vplyvu alkoholu na ženský organizmus, alebo napríklad aj výsledkom prieskumu postoja slovenských žien k prevencii.

Na poobedie bola pre nás pripravená súťaž - vytvorili sme niekoľkočlenné družstvá, pričom našou úlohou bolo na ceste k lanovke Horného Smokovca hľadať skryté obálky. Vo vnútri každej boli otázky, ktoré sa týkali doobedňajších prednášok a ktoré sme ako družstvo mali vyriešiť a odovzdať na večeri. Počas krátkej hry s hľadaním obálok sme sa dostali k lanovke, vyviezli sa na Hrebienok a odtiaľ sme si každý zvolili túru podľa síl, chute a času, ktorý sme mali. Po večeri sme mali možnosť vyskúšať si saunový svet hotela a po celom dni zrelaxovať aj pri plávaní.

Posledný deň dopoludnia bol zhodnotený priebeh celého workshopu a vyhodnotená aj súťaž. Družstvá, ktoré najlepšie zodpovedali otázky boli odmenené vecnými cenami. V jednom z ocenených družstiev sme boli aj my.

Keďže hlavným cieľom jesenných workshopov je výchova, informovanosť a prevencia, informácie, ktoré sme získali, by sme vám radi posunuli ďalej formou prednáškok, ktoré pre vás pripravujeme. Chceme tým zvýšiť informovanosť verejnosti a najmä mládeže v našom okolí a rozšíriť novonadobudnuté poznatky medzi našich spolužiakov.

Zlatica Fulajtárová, Tatiana Lekýrová