Lyžiarsky kurz

2. februára 2014 sme sa my, žiaci Gymnázia vo Veľkom Krtíši vybrali na lyžiarsky výcvik. Ráno sme si pobalili všetky veci do autobusu a vydali sme sa na cestu, ktorá trvala asi tri hodiny. Lyžiarske stredisko Krušetnica na Hornej Orave nás príjemne prekvapilo rozmanitou prírodou. Domáci nás už očakávali, pretože sme ich stálymi návštevníkmi už 6 rokov. Hneď nás aj ubytovali. Chaty, v ktorých sme bývali nám vyčarili úsmev na tvári! Na taký komfort sme doteraz na lyžiarskych zájazdoch neboli zvyknutí. Okrem toho, ubytovanie bolo len pár metrov od zjazdovky, ktorá bola výborne upravená.

Hneď prvý deň sme sa poobede všetci stretli na svahu, kde si nás profesori rozdelili do piatich skupín. V prvej, druhej, tretej skupine boli žiaci, ktorí sa vedeli lyžovať a tiež sa už viezli na vleku. V štvrtej a piatej skupine boli začiatočníci, ktorí s tým nemali veľa skúseností.
V pondelok o 9:00 sa začal doobedňajší výcvik v jednotlivých skupinách. Trval takmer do 12:00, ale počas toho sme mali jednu dvadsaťminútovú prestávku a mohli sme sa v bufete občerstviť.
O 12:45 bol obed a o 14:00 sme zvonu išli na svah. Lyžovanie poobede bolo kratšie ale zároveň aj voľnejšie. Večeru sme mávali okolo 17:45. Po večeri mal každý svoj vlastný program. Chlapci zvykli navštevovať dievčatá, dievčatá zasa chlapcov a spolu trávili voľný čas. Veľmi obľúbenou činnosťou po večeroch bol aj stolný futbal.
V stredu poobede prišiel pre nás miestny autobus, ktorý nás odviezol na Agrofarmu v Novoti. Tam sme súťažili v skoku do sena, mohli sme si vyskúšať dojenie kráv a tiež sme sa zúčastnili ochutnávky syra. Do Krušetnice sme sa vrátili na večeru a keďže sme sa poobede nelyžovali mali sme možnosť večerného lyžovania.
Čakal nás ešte jeden deň, kedy sme sa mohli naplno venovať lyžovaniu. Vo štvrtok doobeda sme si dokonca spravili malú súťaž. Išlo o to, za čo najkratší časť zdolať krátky slalom. Najrýchlejší žiaci dostali sladkú odmenu. Poobedie patrilo posledným jazdám na svahu. Profesori nám umožnili voľnejšie lyžovanie a pán profesor Kortiš nám dokonca spravil niekoľko záberov zo zjazdovky. Večer nasledoval klasický program, no museli sme začať s balením. Na druhý deň sme mali všetky veci zbalené a lyžovanie nebolo povinné. Keď sme dojedli posledný obed, nasledovalo vyhodnotenie celého zájazdu. Myslím, že každý bol veľmi spokojný a nikomu sa nič nestalo.
Keď prišiel autobus, pobrali sme si všetky veci a s ťažkým srdcom opúšťali toto lyžiarske stredisko. Určite si odtiaľ každý z nás odniesol mnoho zážitkov a spomienok a dúfam, že si takýto lyžiarsky budeme môcť zopakovať.