Lyžiarsky kurz

V dňoch 22. 2. – 27. 2. 2015 sme sa my, žiaci Gymnázia vo Veľkom Krtíši, so svojimi profesormi zúčastnili lyžiarskeho výcviku, ktorý sa konal v lyžiarskom stredisku Ski Krahule.

Skončili sa nám jarné prázdniny a namiesto toho, aby sme zasadli späť do školských lavíc, sme sa vybrali na lyžiarsky svah. V nedeľu ráno sme už boli všetci pobalení a dva plné autobusy mohli vyraziť.

Cesta trvala asi dve hodiny, no nám sa to, kvôli nedočkavosti, zdalo ako celá večnosť. Keď sme sa už blížili do cieľa, všetci sme boli nadšení. Hovorili sme si: „Bude super, už sa tešíme!“ A mali sme sa aj na čo. Prostredie bolo krásne, lyžiarsky svah bol upravený, vyzeral úžasne. Všetci sme sa vybrali do svojich ubytovní, „pavilónov“, ktoré boli dobre vybavené, aby sme sa vybalili a udomácnili.

Poobede sme už stáli na lyžiach a čakala nás prvá úloha - spustiť sa z malého „kopčeka“, aby nás naši profesori, v úlohe inštruktorov, mohli zaradiť do skupín. Nakoniec bolo skupín päť, tri lyžiarske a dve nelyžiarske. Po vyhodnotení sme sa už tešili na ďalší deň.

V pondelok ráno sme boli už všetci pripravení na výcvik. Niektorí z nás sa už lyžovať vedeli, takže mohli ísť k 2.-3. stĺpu na svahu a zlyžovať ho až nadol. Niektorí zas boli nelyžiari, čo znamená, že na lyžiach stáli prvýkrát. Bol to super pocit.
Lyžovali sme celý deň a boli sme tomu radi. Nemohli sme sa vyhnúť aj menším pádom, ale nikomu sa, našťastie, nič vážne nestalo.

Tretí deň nám pršalo. Boli sme z toho smutní, pretože sme sa na svah veľmi tešili, no počasie nám to nedoprialo. Tak sme voľný čas trávili na izbách, navštevovali sme kamarátov na susednej ubytovni alebo pozerali zaujímavý film o lyžovaní v spoločenskej miestnosti. Hrali sme karty, počúvali hudbu, rozprávali a bavili sa, skrátka, mali sme o zábavu postarané.

Na ďalší deň sme už vystupovali na svah a pokračovali v lyžiarskych pokrokoch. Nelyžiari už dokázali lyžovať takzvaným „pluhom“ a lyžiari sa viac a viac zdokonaľovali. Ešte v ten večer absolvovala prvá, druhá a tretia skupina večerné lyžovanie, z ktorého boli nadšení. Niektorí skúsení lyžiari si doniesli aj snowboardy.

Prišiel posledný deň lyžovania. V noci napadlo veľa snehu, takže sa nám lyžovalo ešte lepšie. Mali sme aj karneval v maskách, lyžovali sme sa v rôznych kostýmoch. Obliekli sme si rôzne masky, ktoré sme si priniesli z domu, a tí, čo zabudli, zaimprovizovali. Mohli sme vidieť masky mačiek, šašov, zombíkov a rôznych iných neidentifikovateľných druhov. Bola to skvelá zábava, všetci sme mali výbornú náladu.
Nadišiel večer, čiže aj nočné lyžovanie. Tentoraz ho mala povolené každá skupina. Poriadne sme sa vyšantili a lyžovali do zbláznenia. Avšak všetky krásne chvíle odchádzajú, aby prišli ďalšie. V piatok nastal koniec lyžiarskeho výcviku. Pobalili sme si veci, dali si posledné raňajky a s ťažkým srdcom sme sa vydali na cestu domov.

Myslíme, že sme boli veľmi úspešní. Naučili sme sa základy lyžovania, iní sa v ňom zdokonalili a zažili sme mnoho zážitkov, na ktoré budeme ešte dlho spomínať.

L. Ivaničová, M. Máč, I. A

Fotogaléria