GYMNÁZIUM A MATURITY 2015

Od 17. do 20.marca 2015 písalo na Slovensku 46 583 maturantov maturitné testy z vyučovacích a cudzích jazykov a z matematiky. Z Gymnázia A. H. Škultétyho sa testov zúčastnili 68 maturanti, ktorých čakala externá časť a písomná forma internej časti maturitnej skúšky. Novinkou bola možnosť absolvovať testy zo slovenského jazyka a literatúry a z matematiky elektronickou formou. Túto možnosť využili 12 študenti krtíšskeho gymnázia.Každý žiak povinne maturoval z jedného cudzieho jazyka. Gymnazisti si museli zvoliť vyššiu úroveň obťažnosti B2. Matematiku, ako dobrovoľný alebo voliteľný predmet, si z našej školy vybralo 22 študentov, z celkového počtu 6 666 študentov na Slovensku.

Priemerná celoslovenská úspešnosť testu zo slovenského jazyka a literatúry bola 52,3 %. Žiaci gymnázií dosiahli vyššiu úspešnosť (66,1 %) v porovnaní so žiakmi stredných odborných škôl a konzervatórií (44,8 %). Priemerná úspešnosť našej školy bola 67,1%, s percentilom 86,9%. Znamená to, že 89,6% všetkých maturantov na Slovensku sa umiestnilo za našimi študentmi.

Priemerná celoslovenská úspešnosť testu z matematiky bola 45,7 %. Priemerná úspešnosť našej školy bola 73,9%, čo predstavuje výborný 97,2 % percentil školy.

Priemerná celoslovenská úspešnosť testu z anglického jazyka na úrovni B2 bola 68,2 %. Naši gymnazisti dosiahli celkovú priemernú úspešnosť 71,9 % (percentil školy 58 %). Na 4-ročnom gymnáziu sme uspeli s priemerom 64%, na 8-ročnom gymnáziu boli študenti oveľa úspešnejší. Ich priemer bol 84%.

Priemerná celoslovenská úspešnosť testu z nemeckého jazyka na úrovni B2 bola 53,8 %. Naši maturanti zvládli test na 51,7%, čo predstavuje 49,5% percentil školy.

Žiaci, ktorí neuspeli v externej časti maturitnej skúšky v riadnom či náhradnom termíne, môžu využiť opravný termín. Naplánovaný je v termíne 3. – 8. septembra 2015. Našťastie, z našej školy ho nemusí tento rok využiť ani jeden žiak. Verím, že spomenuté výborné výsledky zaviažu maturantov nášho gymnázia k usilovnej príprave na ústnu formu maturitnej skúšky.

Maturanti, držíme vám palce!

V článku sú použité údaje z oficiálnej stránky Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu Slovenskej republiky.

Mgr. Jaroslav Horváth, riaditeľ Gymnázia A. H. Škultétyho