Úspech gymnazistov na súťaži „Mladý Európan“

18. apríla 2013 sa v Lučenci konalo regionálne kolo súťaže „Mladý Európan“, ktorej vyhlasovateľom je Zastúpenie Európskej komisie a 12 regionálnych informačných centier Europe Direct na Slovensku.
Súťaž je určená študentom 3. ročníkov gymnázií a stredných odborných škôl z celého Slovenska. Záštitu nad tohtoročnou súťažou prebral podpredseda Európskej komisie pre medziinštitucionálne vzťahy a administratívu Maroš Šefčovič.

Na súťaži sa zúčastnilo aj naše gymnázium. Veľmi úspešne nás reprezentovalo trojčlenné družstvo v zložení: Romana Dulová, Natália Fekiačová a Valéria Püšpökyová.

Prvé kolo súťaže pozostávalo z vedomostného testu o Európskej únii, v ktorom naše študentky preukázali spomedzi všetkých súťažných družstiev najlepšie vedomosti. V druhom kole, kde súťažiaci preukazovali svoje zručnosti v skladaní európskych puzzle, naše reprezentantky stratili svoj náskok a tak do tretieho kola – finále, postúpili na druhom mieste.
Vo finále na tri najlepšie súťažiace družstvá čakali zaujímavé vedomostné otázky doplnené obrázkami z oblastí osobnosti, symboly a dominanty EÚ rôznej bodovej hodnoty. Tu naše družstvo tiež preukázalo veľmi pekné vedomosti a nakoniec zaostalo len maličký krôčik za účasťou na celoštátnom kole, ku ktorému im chýbala 1 správna odpoveď.

Napokon naše družstvo obsadilo veľmi pekné 2. miesto, k čomu im srdečne gratulujeme.

PhDr. Miroslava Babicová