MODELOVÁ KONFERENCIA SPOJENÝCH NÁRODOV V LÜBECKU

Tak, ako pred rokom, tak aj teraz sme sa my študenti Gymnázia A.H.Škultétyho znovu rozhodli zúčastniť na modelovej konferencii, no tentoraz nie v Holandsku, ale v Nemecku.
My (Dominika Meňušová, Attila Rados, Kristián Toldy, Michaela Schmidtová, Doris Sisková) sme spoločne s našou skvelou pani profesorkou Magdalénou Gyurászovou vybrali do krásneho mesta Lübeck.

No nešli sme sa sem len zabaviť a spoznať pár nových ľudí. Náš cieľ bola Medzinárodná modelová konferencia spojených národov v Lübecku (Model United Nations Of Lübeck=MUNOL), ktorá prebiehala výlučne v anglickom jazyku. Našou hlavnou úlohou a taktiež úlohou všetkých ostatných zúčastnených delegátov z krajín celého sveta, ako napr. Turecko, Kolumbia, Kostarika, Taiwan či dokonca Tanzánia, bolo diskutovať a nájsť riešenia na všetky možné celosvetové problémy, na základe ktorých boli delegáti rozdelení do 11 rôznych výborov. Medzi nimi bol napríklad Výbor pre ľudské práva, Výbor odzbrojovania a medzinárodnej bezpečnosti, Výbor zaoberajúci sa utečencami, Enviromentálny výbor a iné.

Každá delegácia však nereprezentovala svoju rodnú krajinu, ale krajinu, ktorá im bola pridelená. Pre nás to bol Myanmar a Zimbabwe. Aby sme mohli reprezentovať tieto krajiny, pred odchodom sme sa o nich museli dozvedieť čo najviac informácii, aby sme ich mohli obhajovať, no nebolo to také jednoduché. Každá delegácia musela písať svoje vlastné rezolúcie, ktoré neskôr museli pred všetkými vo výbore obhájiť a dohodnúť sa na nich. Každý deň nás tieto rokovania stáli niekoľko tvrdých hodín driny, aby sme presvedčili iné delegácie o našom návrhu, no v popoludňajších hodinách vždy prišiel na rad vytúžený relax.

Čo sa týka nášho ubytovania, našli sme najlepšie možné riešenie – hosťovské rodiny (host families). Každý z nás bol ubytovaný v inej rodine, ktorá sa nám každý deň starala o jedlo, zábavu a príjemnú atmosféru. Môžem jednoznačne povedať, že každá z rodín bola fantastická a každá vlastnila aspoň 3 bicykle, ktoré sa stali našimi najlepšími priateľmi na celý týždeň. Či už do školy, zo školy, do mesta, na pláž alebo kamkoľvek inam, všade sme chodili na bicykloch. Kam ste sa len pozreli, všade boli uzamknuté desiatky až stovky bicyklov až to niekedy prišlo ako neuveriteľné. No pravdou je, že je to veľmi využívaný spôsob prepravy, pretože sa tak dostanete kamkoľvek aj typickými úzkymi uličkami Lübecku.
Vo voľnom čase sme navštívili mnoho zaujímavých alebo historických miest v meste či pláž kúsok od mesta a večer sme sa stretávali spolu s ostatnými priateľmi a delegátmi z celej konferencie na vopred dohodnutých miestach, kde sme sa lepšie spoznávali a nadväzovali nové priateľstvá.

Celý pobyt rozhodne stál za to a priniesol nám mnoho skúseností, vedomostí a zážitkov. Mali sme možnosť zistiť na akej úrovni je naša angličtina, mali sme možnosť si ju zlepšiť, spoznali sme kopu nových a skvelých ľudí zo všetkých zákutí sveta a niektorí z nás dokonca absolvovali prvý let lietadlom. Konferencia je nezabudnuteľný zážitok, na ktorý nám určite ostane mnoho krásnych spomienok a ukázala nám, že problémy, ktoré sa dejú vo svete sa netýkajú len tej dotyčnej krajiny, v ktorej sa dejú, ale nás všetkých.
A samozrejme chceme poďakovať všetkým našim sponzorom, vďaka ktorým sme sa mohli na tejto krásnej a náučnej ceste zúčastniť.

Fotogaléria