Úspech v celoslovenskom kole súťaže Vitajte v našom regióne

Fotogaléria

V mesiaci apríl sa študentkám Gymnázia A.H. Škultétyho vo Veľkom Krtíši naskytla jedinečná príležitosť – navštíviť a prehliadnuť si priestory Bane Dolina. Takýto nevšedný zážitok si mohli vychutnať študentky II. A triedy (Angelika Gergelyová, Dorota Kuráková, Martina Rigóová) a sexty (Viktória Pecníková, Vanesa Dugovičová ). Zámerom návštevy bola predovšetkým príprava na súťaže z voliteľného predmetu - Podnikanie v cestovnom ruchu.
Ide o pomerne nový vyučovací predmet, ktorý naše gymnázium ponúka. Zastrešuje ho profesionálna, nezisková organizácia, líder podnikateľského vzdelávania na Slovensku - Junior Achievement Slovensko. Program hravou formou učí žiakov umeniu komunikácie a vnímaniu okolia z pohľadu aj zahraničných návštevníkov, rozpoznávanie ich záujmov, potrieb a priorít pri návšteve Slovenska.

Návštevu Bane Dolina sme spojili s prípravou na celoslovenské kolo súťaže – Vitajte v našom regióne – modelový veľtrh študentských cestovných kancelárií, ktoré môžu pomôcť zviditeľniť miestny región. Súčasťou prípravy bolo vytvorenie výstavného stánku so všetkým čo k tomu patrí (výzdoba a dekorácia panelov, tvorba prezentačných materiálov, darčekových predmetov, prieskum trhu a pod.) a samozrejme aj vytvorenie produktu, ktorým v našom prípade bola Exkurzia do Bane Dolina. Týmto produktom sme sa rozhodli upútať pozornosť návštevníkov výstavy, ako aj samotnej odbornej poroty zloženej z osobností z praxe. Predtým sme si však chceli všetko vyskúšať na vlastnej koži a poriadne zdokumentovať.

V piatok 25. apríla 2014 sme vyrazili za dobrodružstvom do ozajstnej bane. Boli sme plné očakávania a zvedavé na to, ako to v ozajstnej banskej prevádzke vyzerá. Podľa vopred dohodnutých pokynov sme si pripravili vhodné oblečenie do bane, obuv, opasok, i náhradné oblečenie. Pri vstupe do areálu, nás privítal technický riaditeľ Bane Dolina - Ing. Branislav Mojžiš, ktorý nás v priestoroch bane sprevádzal a počas celej návštevy odpovedal na naše zvedavé otázky. Ešte pred vstupom do podzemných priestorov, bolo nevyhnutné absolvovať preškolenie o bezpečnosti a pohybe v banských priestoroch. Dozvedeli sme sa zaujímavé informácie nie len o fungovaní a používaní kyslíkovej masky, o záchranárskych prácach, ale aj o samotnej práci v podzemí, jej pekných i nebezpečných stránkach. Dostali sme prilby a v „lampárni“ sme známku (kovový pliešok s číslom, ktorý baník vždy odovzdá pri vstupe do bane) vymenili za lampy, ktoré sme si pripevnili na opasok a mohli sme v plnej zbroji nasadnúť na vláčik. Odviezli sme sa do najbližšej banskej chodby, do vzdialenosti cca. 300m. Videli sme ako vyzerá pracovný deň baníka, aké náročná a ťažká je práca a existencia pod zemou. Fascinovala nás skutočnosť, že ložisko hnedého uhlia, ktoré nás zo všetkých strán obklopovalo je niekoľko miliónov rokov staré a my sa práve nachádzame niekde uprostred. Každým krokom a s nadšením sme fotografovali a dokumentovali atrakcie, ktoré by mohli byť zaujímavé pre turistu. Stále sme mysleli na to, aké fantastické by bolo, keby táto možnosť reálne existovala a z Bane Dolina sa raz stal skanzen, prístupný pre verejnosť.

Nás táto exkurzia veľmi povzbudila a naštartovala do záverečných prác v príprave na súťaž. Odniesli sme si naozaj perfektný a podľa všetkého aj neopakovateľný banícky zážitok. Ďakujeme!

Po niekoľkých dňoch od samotnej návštevy , prišiel čas na uplatnenie nadobudnutých informácií a získaných vedomosti o okrese Veľký Krtíš. V utorok 29.4. 2014 sme zúčastnili celoslovenskej súťaže „Vitajte v našom regióne“. 12. ročník sa konal v obchodnom centre Mirage v Žiline, kde sme postavili stánok pod názvom CK BANÍK a počas celého dňa sme ponúkali verejnosti i odbornej porote produkt – Exkurzia do Bane Dolina, ktorým sme chceli poukázať na tradíciu baníctva u nás, veď práve baňa stojí na pozadí vzniku mesta Veľký Krtíš, mesta v ktorom žijeme i študujeme.

Naše úsilie prinieslo svoje ovocie. Výsledok bol pre nás príjemným prekvapením a zadosťučinením za vynaloženú snahu. V konkurencii 36 škôl z celého Slovenska sme obsadili nádherné 1. miesto v kategórii – Najlepší prezentačný tím ( V. Dugovičová, V. Pecníková, V. Bobálová, A. Gergelyová, D. Kuráková ). Bola to kategória, v ktorej porota hodnotila vzájomnú spoluprácu členov tímu, spôsob ich komunikácie medzi sebou i navonok, zohratosť, ako i spôsob akým reprezentujú súťažiaci svoj tím i región. Posudzovaná bola aj znalosť členov tímu a ich informovanosť o danom regióne. Veľkú radosť z úspechu s nami v Žiline prežívala aj naša vyučujúca, p. prof. Miroslava Čopová, ktorej ďakujeme za rady a pomoc pri príprave. Dôležitú úlohu mal aj náš spolužiak Pavol Skrutek – naša morálna podpora, ktorý celý priebeh podujatia dokumentoval.
Poďakovanie patrí aj vedeniu školy za podporu programu na škole a povzbudzovanie počas príprav na súťaž. Oplatilo sa, veď sme boli v tomto ročníku jediné gymnázium medzi mnohými odbornými školami z celej republiky. Chceli by sme sa poďakovať aj p. R. Slobodníkovi zo Želoviec a p. J. Gyorgovi z V. Krtíša, ktorí nám zo svojich súkromných zbierok ochotne požičali banícku výbavu potrebnú na názornú prezentáciu a mohli sme ukážkovo pripraviť a vyzdobiť stánok. Sme šťastné, že sa nám podarilo zvíťaziť a tešíme sa aj z množstva nových zážitkov, inšpirácií a odborných skúseností do budúceho študentské a pracovného života.

Zdar Boh!

Študentky predmetu Podnikanie v cestovnom ruchu, Gymnázium A. H. Škultétyho, V. Krtíš