Úspech v celoslovenskom kole súťaže Vitajte v našom regióne

Fotogaléria

V polovici apríla sa tím študentov v zložení Laura Kováčová, Jozefína Celíková, Katka Moravčíková, Norbert Horn a Dávid Keller, zúčastnil 13. ročníka celoslovenskej súťaže Vitajte v našom regióne. Súťaž bola vyvrcholením celoročného úsilia študentov základných a stredných škôl, na ktorých sa vyučuje vzdelávací program Podnikanie v cestovnom ruchu.

Cieľom súťaže je podporiť u žiakov schopnosti a zručnosti potrebné pre prípravu prezentácii vlastného regiónu, jeho kultúrnych, historických, prírodných a turistických zaujímavostí. Súťaž je zameraná na zvýšenie záujmu a prilákanie účastníkov cestovného ruchu do prezentovaného regiónu a organizuje ju nezisková vzdelávacia organizácia JA Slovensko ( Junior Achievement ).

Náš tím sa rozhodol zviditeľniť vidiecke možnosti turizmu v Krupinskej planine, poukázať na prírodné a kultúrne zaujímavosti, na rozptýlený typ osídlenia v tejto oblasti a s ním spojené možnosti agroturistiky. Prispôsobili sme tomu názov cestovnej kancelárie - CK Lazytour, oblečenie aj tradičné pohostenie. Propagáciu regiónu sme zhrnuli do dvoch trás naprieč Krupinskou planinou, ktoré majú poukázať na krásy a zaujímavosti okolia nášho bydliska.

Veliteľkou tímu :) bola Mgr. Miroslava Čopová a morálnu podporu nám po celý čas dodával spolužiak Adam Kubinec, ktorý pre nás robil aj fotodokumentáciu. Hoci nám príprava na súťaž zabrala dlhé týždne, veľa času aj po vyučovaní i v čase veľkonočných prázdnin, nevzdali sme sa, vybraná téma nás natoľko zaujala, že sme iniciovali aj našich spolužiakov, rodičov aj starých rodičov, jednoducho pomáhal kto chcel, vedel a mohol :-)

Vo štvrtok 16. apríla 2015 sme sa ráno o 5:00 hod vydali na cestu do Žiliny, plní očakávania a nadšenia z toho, ako to celé bude prebiehať. Auto praskalo vo švíkoch, lebo okrem nás bolo potrebné na miesto dopraviť materiál na výzdobu stánku – dekorácie, fotografie, makety, kostýmy, množstvo vlastnoručne vyrobeného propagačného materiálu a pod.

Prvou úlohou bolo pripraviť a vyzdobiť výstavný stánok v priestoroch nákupného centra Mirage. Po vyžrebovaní čísla stánku, sme sa dali do práce. A veru bola to fuška: dať do parády výstavný priestor, obliecť kroje, prichystať maskota tímu, nachystať dobroty, letáčiky a darčeky. Súťaž prebiehala do neskorých poobedných hodín, čiže bolo treba byť pozitívne naladení a pripravení odpovedať na zvedavé otázky návštevníkov nákupného centra i samotnej poroty z podnikateľského prostredia. Hodnotila sa prezentácia regiónu, produkty cestovného ruchu a prezentačné schopnosti študentov i prezentačné vystúpenie na pódiu. Konkurencia ( 30 tímov z celej SR) bola veľmi dobre pripravená, bolo ťažké hodnotiť aj odhadnúť víťazov, na negatívne myšlienky však nebol čas.
Vyhlasovanie výsledkov nás v závere súťažného dňa o to viac potešilo a zbavilo nielen bolesti nôh, veľkej únavy ale aj napätia, bol čas tešiť sa z víťazstva.

Získali sme 1. miesto v jednej z hlavných kategórií – Najlepší regionálny produkt cestovného ruchu, za najoriginálnejší nápad, jeho reálnosť a využitie v regióne. Po minuloročnom víťazstve našich predchodcov ( CK Baník ) si obhajobu víťazstva pre našu školu vážime ešte viac.

Sme vďační všetkým, ktorí nám držali palce a podporovali nás, od našich učiteľov, cez zástupcov nápomocných odborných inštitúcií až po rodičov a priateľov. ĎAKUJEME.

Laura Kováčová – študentka II.A triedy