„VITAJTE V NAŠOM REGIÓNE“ 2016

V utorok 22. marca 2016 sa študenti Gymnázia A. H. Škultétyho už po niekoľkýkrát zúčastnili celoslovenskej súťaže „Vitajte v našom regióne“. Je to súťaž študentských tímov, ktoré majú za úlohu vyzdvihnúť prírodné, kultúrne, historické či turistické zaujímavosti regiónu a prezentovať ich vlastným produktom i vlastnými propagačnými materiálmi vo výstavnom stánku i na pódiu. Ich nápady každoročne posudzuje nielen odborná porota, ale aj široká verejnosť. Na veľtrh sa študenti pripravujú počas hodín voliteľného predmetu Podnikanie v cestovnom ruchu v 2. ročníku a v sexte. Tento rok sa miesto uskutočnenia súťaže presunulo zo Žiliny do nákupného centra Avion v Bratislave. Na súťaži nás úspešne zastupovali študenti: Alexandra Ďurovová, Gabriela Benyovicsová, Filip Mikuš – sexta, Radana Miháľová – II.B a Andrej Barcík – II.A. Pre tento ročník si vybrali tému zábavnú, milú a hravú – Múzeum bábkarskych kultúr a hračiek v Modrom Kameni.

Potrebné informácie a prezentačné materiály sme zhromažďovali niekoľko mesiacov dopredu. V januári sme absolvovali aj exkurziu v Múzeu bábkarskych kultúr a hračiek na hrade Modrý Kameň zameranú na prehliadku historických i súčasných bábok a hračiek, čo nás v príprave na súťaž posunulo výrazne vpred. Počas prehliadky nás ochotne a trpezlivo sprevádzal múzejný pedagóg PhDr. Jaroslav Hanko, za čo mu veľmi pekne ďakujeme. Za pomoc v začiatočnej fáze, i prvotné inšpirácie by sme touto cestou chceli poďakovať Ing. Bibiáne Ďurovovej a riaditeľke Múzea v Modrom Kameni Mgr. Helene Ferencovej za aktívnu pomoc, spoluprácu a zapožičanie materiálov potrebných na prezentáciu vybranej témy.

V deň súťaže začali prípravy už od skorého rána: dlhá cesta s množstvom rekvizít a potom to najdôležitejšie – príprava výzdoba stánku, prezlečenie do kostýmov, posledné úpravy a mohlo sa začať. Ozajstný výstavný stánok sme skrášlili vlastnou maľbou, fotografiami, rôznymi bábkami (marionety, maňušky ) a historickými hračkami. Súčasťou našej prezentácie bol malý stolík pre detičky – tvorivé dielne, kde si deti mohli vyrábať podľa makety malé bábky a ľubovoľne ich krášliť. Náš maskot Gašparko (Radana Miháľová-II.B) počas celého dňa rozdával okrem úsmevu aj vlastnoručne vyrobené propagačné materiály (brožúrky, leporelá, vizitky alebo katalógy). Dobrá nálada nás sprevádzala po celý deň, o to ľahšie sa nám spolupracovalo s návštevníkmi i odbornou porotou. Ani sme si neuvedomili ako to utieklo a ako nám pracovné nasadenie dalo zabrať :) Súťažilo sa vo viacerých kategóriách: prezentácia regiónu, prezentačný tím, produkt, maskot, prezentácia na pódiu (študenti zahrali krátku scénku o dievčatku a jej bábike, ktorá večer ožíva).

Síce sme vo veľkej a nápaditej konkurencii škôl z celého Slovenska nedosiahli pódiové umiestnenie, zážitky budú pre nás motiváciou do ďalších podobných súťaží. So svojim výkonom sme spokojní a pri srdci nás hreje najmä pozitívne hodnotenie verejnosti. Počas súťažného dňa sme si užili veľa zábavy a domov sme si priniesli veľa nových poznatkov i skúseností.

Gabriela Benyovicsová – študentka triedy sexta

Fotogaléria