Noc výskumníkov 2014

8.ročník najväčšieho festivalu vedy na Slovensku – Noc výskumníkov sa tento rok konal už tradične posledný septembrový piatok - 26. 9. 2014. Minulý rok sa do festivalu vedy zapojilo viac ako 1 000 vedcov a výskumníkov, vyše 22 000 žiakov a študentov a všetkých podujatí sa zúčastnilo dovedna 177 000 návštevníkov.
Tak ako minulý rok aj tento rok sa žiaci nižších ročníkov nášho osemročného gymnázia – primy, tercie, kvarty sa zúčastnili na tomto festivale, ktorý sa aj tento rok konal v piatich mestách SR. Cieľom tohto festivalu je snaha slovenskej verejnosti priblížiť tie najzaujímavejšie výsledky slovenskej vedy a osobnosti, ktoré sa vďaka svojmu výskumu presadili aj za hranicami nášho štátu.
Naši žiaci sa zúčastnili festivalu v Banskej Bystrisci v Europa Shopping Centre. Program bol bohatý a maximálne pestrý , ktorý mal osloviť všetky vekové kategórie a záujmové skupiny. Špeciálnou cieľovou skupinou projektu sú deti v školskom veku, pričom dôraz je kladený predovšetkým na zvýšenie ich záujmu o štúdium prírodných vied a technických smerov na vysokých školách.
Po celom Shopping Centre bolo rozmiestnených 30 vedeckých stánkov, kde žiaci mohli vidieť, ale hlavne si aj sami vyskúšať, rôzne vedecké experimenty. Na prízemí po celý čas prebiehali súťaže pre deti a cesta podujatím s moderátorom. V jednotlivých kinosálach sa konali prednášky, diskusie, premietanie filmov s vedeckou tematikou.
Našim žiakom sa podujatie už tradične páčilo. Po celom dni strávenom pri jednotlivých stánkoch sa podvečer vrátili domov, síce trošku unavení, ale plní dojmov a nových poznatkov s tým, že budúci rok sa na festivale opäť zúčastnia, pretože vždy sa dozvedia niečo nové a zaujímavé.

Fotogaléria