Celoštátne kolo Olympiády ľudských práv

Dňa 7. februára 2013 sa v Banskej Bystrici konalo krajské kolo Olympiády ľudských práv pozostávajúce z dvoch kôl: vedomostný test a vedomostná súťaž /ústna/ z pripravených téz o ľudských právach. Na tejto súťaži nás úspešne reprezentovala študentka tretieho ročníka, Valéria Püšpökyová, ktorá obsadila celkové 6. miesto a postúpila na celoštátne kolo, ktoré sa konalo v dňoch 20. - 22. marca 2013 v hoteli SOREA Máj v Liptovskom Jáne.

Celoštátne kolo, pozostáva z dvoch častí. V prvej časti sú študenti rozdelení do štyroch porôt, pričom v každej z nich súťaží 16 súťažiacich. V prvom kole obhajujú svoje eseje, ktoré písali na jednu z piatich stanovených tém: „Mladý človek a Európa. Možnosti vplyvu na jej ďalšie smerovanie.“, ktorej vyhlasovateľom bolo Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu SR, „Sú povolania, ktoré sa pre mňa nehodia?“, túto tému vyhlásilo ORR Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny SR, „Ženy v politike a politika pre ženy.“, ktorú vyhlásila organizácia Friedrich Ebert Stiftung z Frankfurtu nad Mohanom, „Nobelova cena za mier pre Európsku úniu – európsky príbeh (od vojenských konfliktov k mieru a spolupráci)“ zvolil ako tému eseje Európsky parlament Informačná kancelária na Slovensku a napokon tému, ktorú študenti písali v anglickom jazyku „Gender equality - what's stopping it from becoming a reality?“ vyhlásilo Informačné centrum OSN Viedeň.

V druhom kole súťažiaci riešia prípadové štúdie, týkajúce sa porušovania ľudských práv. Z každej poroty na základe spočítania bodov z oboch častí postupujú traja súťažiaci s najvyšším počtom bodov do veľkého 12 členného finále.

Naša študentka, Valéria Püšpökyová napokon nepostúpila do tohto finále, no reprezentovala Gymnázium A. H. Škultétyho vo Veľkom Krtíši ako aj okres a kraj so cťou, preukázala veľmi dobré vedomosti z oblasti ľudských práv ako aj zručnosti pri ich obhajobe a v rámci poroty, v ktorej súťažila a ktorej predsedal prof. PhDr. Miroslav Kusý, PhD,. politológ, filozof a univerzitný profesor, v súčasnosti vedúci katedry UNESCO pri FiF UK v Bratislave, obsadila veľmi pekné 6. miesto.

PhDr. Miroslava Babicová