Beseda so spisovateľom Jánom Petríkom

„Umenie, ktoré sa odčíta a dá sa do zásuvky, nie je umenie.“
Ján Petrík
S budúcimi maturantmi, študentmi tried septima a III. A, sa o svoje skúsenosti a cenné rady podelil pán spisovateľ Ján Petrík. Dňa 23. a 24. októbra 2014 prednášal v našom gymnáziu o komunikácii a interpretácii umeleckého textu. Túto prednášku si ceníme o to viac, že p. Petrík k nám došiel až z východného Slovenska, kde dlhé roky pôsobil ak redaktor Slovenského rozhlasu štúdio Košice.
Stretnutie s ním nám umožnila p. riaditeľka Mgr. Zuzana Unzeitingová a p. koordinátorka podujatí Danka Šagiová z Hontiansko-novohradskej knižnice A. H. Škultétyho vo Veľkom Krtíši, za čo im veľmi pekne ďakujeme.

V súčasnosti sa pán spisovateľ zúčastňuje mnohých literárnych súťaží v úlohe porotcu. Pozoruhodné je jeho redakčné pôsobenie v časopisoch v Slovenskej knižnici pre nevidiacich v Levoči. Pomáha pri vydávaní pôvodne mladej slovenskej poézie a prózy.

Našim študentom otvoril svet interpretácie umeleckej literatúry. Klasickým a osvedčeným spôsobom, pomocou kriedy a tabule, vysvetlil vznik metafor, prechod vecných pojmov do umeleckých. Poukázal na vnímanie poznaného a nepoznaného v texte, ktoré závisí od vyspelosti, poznania a skúsenosti čitateľa. Zvýraznil, že schopnosť interpretácie a vnímanie beletrie potrebuje čas, dozretie. Nemáme preto vopred odcudzovať umenie, knihu, film, ktorému nerozumieme. Aj keď nevylúčil, že neexistujú zlí autori.

„Umenie sa koná v nás. Keď čítame, je to naša skúsenosť, nie autorova. Dochádza k posunu odčítania informácie.“

Oboznámil študentov s tromi typmi čitateľov, vnímaním textu z hľadiska dejovej línie, vzťahovej roviny medzi postavami a medziriadkového odkazu prečítaného textu.
Pevne veríme, že budúci maturanti si z prednášky pána spisovateľa odniesli čo najviac a cenné rady využijú pri čítaní povinnej i mimočítankovej literatúry.

„Umenie je dohoda, že sa budeme „klamať“. Autor nás vedie ako ovečky...“

Fotogaléria