Francúzska riviéra 2015

Cieľom našej historickej exkurzie 2015, ktorú zorganizovalo Gymnázium A.H.Škultétyho Veľký Krtíš, bola Francúzska riviera. Ako prvé sme navštívili talianske mesto Ravenna, ktoré je pokladnicou ranokresťanských mozaík.

Zhromaždili sme sa pri bazilike San Apolinare Nuovo, ktorú dal v 6. stor. postaviť Theodosius Veľký ako hlavný Ariánsky chrám. Neďaleko baziliky sa nachádza hlavné námestie mesta Piazza de Popolo a vedľa Teatro Aligieri, pomenované na počesť slávneho básnika Dante Aligieriho. Ten bol z politických dôvodov vykázaný z Florencie a od roku 1302 až do svojej smrti v roku 1321 žil v Ravenne, kde je aj pochovaný. Vrcholom prehliadky mesta Ravenny bola byzantská bazilika San Vitale postavená v 6. stor. na príkaz cisára Justiniána.

Ďalším navštíveným mestom bola Pisa a najmä Piazza dei Miracoli (Námestie zázrakov). Toto námestie je z dvoch strán obkolesené starými mestskými hradbami. Stojí tu Dóm, baptistérium, Camposanto a šikmá veža. Je to jedinečný súbor stredovekých stavieb z bieleho mramoru, ktorý sa leskne na zelenom podklade trávnatých plôch. Atrakciou je najmä šikmá veža. Základ veže tvorí kamenný prstenec vysoký 3 metre s priemerom 15,484 metra. Keď stavba dosiahla tretie poschodie a výšku asi 11 metrov, prstencová základňa sa naklonila na stranu približne o 15 cm. V dôsledku mäkkého podložia sa sklon veže stáročiami zväčšoval a na konci 20. storočia už bol sklon veľký 4,5 metra. Šikmá veža sa preslávila aj tým, že na nej fyzik Galileo Galilei, ktorý sa tu narodil v roku 1564, prevádzal merania a štúdiá o gravitácii a voľnom páde.

Naša exkurzia pokračuje v Janove. Prehliadku začíname pri Akváriu. Janovské akvárium je najväčším v Taliansku a v jeho nádržiach chovajú viac ako 5000 rôznych druhov rýb a iných morských živočíchov. Historickú časť prehliadky sme začali pri Castel San Giorgio. Dnešná baroková fasáda zakrýva pôvodnú stredovekú budovu v ktorej bol väznený slávny benátsky cestovateľ Marko Polo. Práve v tejto budove vznikol jeho najznámejší cestopis Il Milión, ktorý hovorí o ceste do Číny.

Po Via San Lorenzo sme sa dostali pred katedrálu San Lorenzo. Je to najvýznamnejší chrám mesta postavený z pásov bieleho a čierneho mramoru.. Hneď za vchodom sa nachádza bomba z 2. svetovej vojny, ktorá vpadla cez strop dovnútra budovy, ale našťastie nevybuchla. Priamo pri starej mestskej bráne Porta Soprana stojí dom najslávnejšieho janovského rodáka Krištofa Kolumba – Cassa Colombo. Považuje sa za najväčšieho moreplavca, ktorý objavil Ameriku, aj keď on bol až do konca svojho života presvedčený, že doplával do Indie. Hlavným námestím Janova je Piazza Ferrari, ktoré je obklopené reprezentatívnymi budovami. Najzaujímavejšou je budova Novej burzy alebo divadla Carlo Felice. V strede sa nachádza veľkolepá fontána. Z námestia sa otvára široká obchodná ulica Via XX Septembra lemovaná secesnými budovami. Ulica končí neďaleko železničnej stanice na rozsiahlom námestí uprostred ktorého sa nachádza monumentálny víťazný oblúk.

A už sme vo Francúzsku v meste Nice. Mesto sa rozkladá pozdĺž zátoky anjelov pri Stredozemnom mori. Je 5. najväčším mestom Francúzska, jeho metropolitná oblasť má 945,000 obyv. Ročne sem príde 4 milióny turistov. O Nice sa hovorí ako o neoficiálnom hlavnom meste Azúrového pobrežia. Súčasťou Francúzska je iba od roku 1860. Dovtedy patrilo k Savojskému kráľovstvu a predtým Vojvodom z Provance. Získal ho až Napoleon III. po ľudovom hlasovaní. Pohľad na staré mesto nám skôr pripomína susednú oblasť Ligúrie alebo Savojska.

Nemohli sme vynechať ani filmovo slávne SAINT-TROPEZ. Mesto sa preslávilo ako miesto natáčania mnohých známych filmových diel. Všetko to začalo v roku 1956 filmom Roberta Vadima ....A boh stvoril ženu. Odvtedy tu bolo natočených ďalších 36 filmov. Pre nás sú najznámejšími filmy v hlavnej úlohe s nezabudnuteľným komikom Louis de Funes. Nad mestom sa vypína Citadela. Ide o pevnosť zo 17. stor. Dnes sa tu nachádza múzeum námorníctva. Je plné modelov lodí, exotických suvenírov, ktoré sem priniesli námorníci z celého sveta

Mesto Cannes je slávne najmä kvôli filmovým festivalom. Najslávnejšou budovou mesta je Palais des Festivals et des Congrès. Stavať ju začali v roku 1979 a dokončená bola v roku 1982. Budovu navrhli architekti Bennett a Druet. V roku 1999 bola budova rozšírená a dnes poskytuje 25000 m2 výstavných a kongresových priestorov. Hlavná sála Grand auditórium Luis Lumiére má 2300 kresiel. Ďalších 1068 kresiel má Theátre Claude Debussy a tri kongresové sály majú 900 miest. Do veľkej sály pre recepcie sa zmestí naraz 2500 ľudí. . Filmový festival sa prvý krát v Cannes konal v roku 1947. Od roku 1955 sa udeľuje ako hlavná cena festivalu slávna pozlátená palma. Pred budovou začína pobrežná promenáda La Croisette. Pomenovaná bola podľa malého kríža v kaplnke na pobreží. Okolo festivalového paláca sa nachádzajú odtlačky rúk a podpisy slávnych osobností filmového festivalu.

Ešte sme si dali krátku zastávku v ANTIBES. Mesto je dnes známe ako Picasovo mesto. Picasa tu zastihol začiatok druhej svetovej vojny a po jej skončení mu mesto poskytlo ako ateliér niekoľko sál na zámku Grimaldiov. V priebehu krátkeho času tu vytvoril množstvo diel z ktorých väčšinu (asi 200) daroval mestu.

A sme znovu v NICE. Našu pešiu túru začíname na najznámejšej ulici známej pod názvom Anglická promenáda. Pomenovanie dostala po anglických cestovateľoch, ktorí si toto miesto obľúbili. Jedným z prvých Angličanov, ktorý prišiel do Nice bol lekár a spisovateľ Tobias Smollett. Dnes je dlhá 6,5km. Hlavnou tepnou starého mesta je Cours Saleya. Na susednom námestí sa nachádza Prefektúra v budove, ktorá bola predtým palácom vládnuceho rodu. Zaujímavou cirkevnou stavbou je Capella misericordia charakteristická baroková stavba. Mesto má aj katedrálu. Je ňou katedrála Santa Reparata. Hradný vrch je v súčasnosti bez hradu. Pravdepodobne tu stálo najstaršie osídlenie mesta, ktoré úplne zaniklo v dôsledku vybudovania a neustáleho prestavovania pevnosti. Tá nakoniec bola opustená a zbúraná. Od roku 1820 tu mesto buduje najstarší mestský park. Z terás parku sa otvára najkrajší výhľad na mesto a záliv.

Poslednou destináciou, ktorá nás ešte čaká je MONACO. Monacké kniežatstvo bolo založené v roku 1297 a od tohto dátumu mu vládne rod Grimaldi. Kniežacia rodina je najstarším trvalo vládnucim rodom v Európe. Súčasnou hlavou štátu je Albert II., ktorý nastúpil na trón po veľmi populárnom Rainierovi III. Ako miništát, ktorý sa rozkladá na ploche 202 hektároch, je po Vatikáne najmenším štátom sveta. Najznámejším múzeom svojho druhu v Monaku a pravdepodobne aj v Európe je Oceanografické múzeum. Bolo založené Albertom I. v roku 1903. Knieža Albert I bol vášnivým výskumníkom oceánov a sám sa zúčastnil na expedícií za zvláštnymi obyvateľmi morí. Kniežací palác je oficiálnym sídlom súčasnej hlavy štátu Alberta II..

V monackej katedrále, ktorá bola postavená zo ziskov z kasína, sa nachádzajú hroby kniežat. K najznámejším a najnavštevovanejším hrobom patrí miesto posledného odpočinku Grace Kelly, filmovej hviezdy, ktorá sa stala manželkou monackého kniežaťa Rainiera III. Staré mesto je tvorené tesnými uličkami, kde je umiestnené množstvo stánkov so suvenírmi a drobnými reštauráciami. Z terasy pri paláci je krásny výhľad na prístav a za ním štvrť Monte Carlo so slávnym kasínom. Vidieť odtiaľ aj časť dráhy F1., ktorá je 3,34 km dlhá a jazdci na nej idú 78 krát čím prejdú 260 km. Preteky sa tu konajú každoročne od roku 1950. Pohľadom na dráhu F1 končíme náš pobyt v Monacu. Teraz nás úž čaká dlhá cesta domov, ktorá nám vôbec neprekáža, pretože odchádzame domov plný nových zážitkov a dojmov.  

PaedDr. Pavel Antolov, Gymnázium A.H.Škultétyho Veľký Krtíš

Fotogaléria