Exkurzia na Sicíliu

V dňoch 30.3.2013 – 7.4.2013 sa destináciou našej exkurzie stala Sicília. Je najväčším ostrovom Talianska na ktorom sa tiesni okolo 5 mil. obyvateľov. Nachádza sa úplne na juhu krajiny a často je ostrov porovnávaný s loptou do ktorej ide kopnúť Talianska čižma.
Cez Rakúsko sme sa dostali do Talianska a prvú noc sme strávili v Ravene. Počas veľkonočnej nedele sme navštívili San Marino. San Marino je miništát, ktorý bol podľa legendy založený v 4. stor. kamenárom Marinom. Je republikou a celý štát tvorí iba jeden vrch a okolité údolia. Napriek tomu patrí medzi najnavštevovanejšie turistické destinácie. Cez bránu Sv. Františka, ulicou Piazza della Liberta s budovou Palazzo del Governo, ktorá napodobňuje stredoveký hrad, sme sa dostali až ku katedrále Sv. Marina.
Večer sme sa ubytovali v SALERNE, kde sme využili nočnú prechádzku po nábreží.
Ráno sme mali pravú veľkonočnú šibačku a potom nás čakala dlhá cesta do prístavu Villa San Giovanni odkiaľ sme sa trajektom preplavili do Mesini na Siciliu. Mesina má bohaté dejiny ale množstvo katastrof ju premenilo na dnešné nie veľmi vábne moderné mesto. Prehliadku mesta sme začali pred Dómom a ukončili návštevou Galérie Viktoria Emanuela III.
Naše ďalšie ubytovanie v Giardini Naxos sa nachádzalo iba 900 metrov od mora, ale hneď za hotelom sa nachádzalo archeologické nálezisko starovekého Naxu.
Nasledujúci deň sme nazvali dňom Etny. V Taomirne sme si najskôr pozreli – Theatro Grece. Celé mesto, rovnako ako samotné divadlo, má fantastickú polohu na hrebeni kopca vyčnievajúceho nad zátokou Naxos.
Samotné mesto Taormina je zaraďované vďaka svojej polohe k najkrajším mestám Sicílie a v ničom sa nenechá zahanbiť. Historické centrum je tvorené stredovekými kľukatými uličkami. V strede starého mesta je námestie Piazza di Aprile odkiaľ je pekný výhľad na záliv.
Etna je pomerne mladá sopka jej aktívny vek sa odhaduje na 500 000 rokov. Magmatický krb je v hĺbke 20 až 25 km, má priemer 22 až 31 km a vysoký 4 km. Odhaduje sa že obsahuje okolo 1600 km kubických magmy. Patrí medzi najväčšie sopky Európy a zároveň k najaktívnejším sopkám sveta. Posledná erupcia sa udiala 3. apríla 2013, práve v čase nášho pobytu v Catánii.
„Deň Sicílskeho baroka“ bol zameraný na mestá južne od Etny. Tie boli zničené v rokoch 1693 až 1697 silným zemetrasením, ktoré zrovnalo so zemou starý stredoveký urbanizmus. Mesto Catania – je nazývané aj dcéra Etny ale od svojho otca dostávala občas tvrdé údery.
Prechádzku mesta sme začali priamo v centre na námestí Piazza del Duomo. Námestie obklopuje rad barokových palácov, ale najznámejším dekorom je Fontána dell´Elefante priamo v jeho strede. Sloník je vytesaný z tmavého lávového kameňa a má na chrbte obelisk. Oproti nemu stojí dominanta námestia – Cattedrale di Sant´Agata. Je to baroková stavba so zvyškami pôvodného stredovekého dómu kde sú uložené pozostatky sv. Agáty – patrónky mesta. V prehliadke sme pokračovali po hlavnej ulici s tarého mesta – Via Etnea. Po nej sme sa dostali k  pamiatke zachovalej z obdobia Ríma – Amfiteatro Romano a potom ku kostolu Sant´Agata al Carcere. Úzkymi uličkami sme sa prešli pred jeden z najmohutnejších kláštorných komplexov v Európe a k  najväčšej sakrálnej stavbe na Sicílií – San Nicolo. Posledná etapa prehliadky nás zaviedla k zrúcaninám Teatra Romana a  menšiemu Odeonu.
SYRAKUSY – Archimedovo mesto je prekvapujúco bohaté na najrôznejšie pamiatky. Prešli sme historické centrum na ostrove Ortigia. Na tomto ostrove sa mieša dôstojná antická minulosť s teatrálnym barokom. Pokračovali sme výstavnou ulicou Corso Matteotti lemovanou butikmi a obchodmi so suvenírmi. Ulica ústí na Archimedovo námestie, ktoré zdobí veľkolepá Artemidina fontána. K najväčším prekvapeniam patrí bočná fasáda Dómu. Ten je tvorený stĺporadím zo starovekého Aténinho chrámu.
NOTO – jedno z najtypickejších miest barokovej Sicílie sa pýši jedným z najkrajších historických centier. Stredu mesta dominuje katedrála San Nicolo, ktorá je ešte viac zvýraznená širokým schodiskom pred priečelím. Pred ňou sa rozprestiera hlavné námestie a oproti baroková radnica. Na námestí Piazza maggio je mimoriadne zaujímavý kostol San Domenico s vydutou fasádou. Jeden blok nad katedrálou je ulica Cavour na ktorej sú ďalšie paláce s barokovými balkónmi.
Nasledujúci "antický deň" bol zameraný na významné staroveké pamiatky zachované na tomto ostrove.
VILLA ROMANA DEL CASALE – zrúcanina prepychového rímskeho vidieckeho sídla zdobeného mozaikami. Nachádza sa v  strednej Sicílii neďaleko mesta Piazza Armerina. Je najznámejšou rímskou vilou na ostrove.
VALLE DEI TEMPLI – údolie chrámov pri Agrigente. Napriek svojmu názvu nejde o údolie v pravom zmysle slova ale o súbor starovekých gréckych zrúcanín postavených na nízkom hrebeni kopca. Čaro tejto pamiatky je trochu rušené neďalekým moderným mestom a rušnou hlavnou cestou prechádzajúcou priamo cez stred náleziska.
Agrigento jedno z najkrajších miest Sicílie, ktoré opisuje grécky básnik Pindaros ako „najkrajšie mesto zo všetkých ktoré obývajú smrteľníci. Našu prehliadku sme začali pri chráme Tempio di Hera (Hérin chrám) na východnom konci areálu. V strede východnej časti archeologického areálu sa nachádza najzachovalejší grécky chrám mimo územia Grécka. Ide o Tempio della Concordia, v preklade Chrám svornosti. Jeho priečelie poslúžilo ako predloha pri návrhu loga UNESCA. Posledným navštíveným chrámom bol Tempio di Ercole (Herkulov chrám), ktorý je najstarším chrámom v oblasti.
Z Agrigenta sme sa vydali k SCALA DEI TURCHI (Turecké schody). Ide o bielo žiariace kriedové útesy schodovito zvažujúce sa do mora. Pomenovanie dostali v období, keď bol ostrov ohrozovaný arabskými a hlavne tureckými pirátmi.
"Normandský deň" sme začali v Palerme. Naše ubytovanie sa nachádzalo v príjemnom prostredí nad zálivom. Prehliadku sme začali v MONREALE, ktoré sa preslávilo svojou slávnou bazilikou. Samotné mesto sa dostalo úplne do tieňa svojej katedrály.
Potom nás už čakalo PALERMO, ktoré je hlavným mestom regiónu Sicília. Prehliadku mesta sme začali pred Palazzo dei Normanni. Dnešná podoba paláca je výsledkom mnohých prestavieb. Po prehliadke paláca sme išli pred katedrálu, ktorá je neuveriteľnou zmesou najrôznejších slohov a prvkov. Po jednej z hlavných ulíc mesta Corso Vittorio Emanuele sme sa dostali až po námestie nazývané Quattro canti. Niekoľko metrov od Quattro canti sa nachádza námestie Pretória. Námestie je obklopené skutočne výstavnou architektúrou ale nás zaujala najmä jedna z najzaujímavejších fontán mesta. Ide o Fontana Pretoria. Odtiaľto sme pomaly prešli späť cez inú tvár mesta. Bola to dobrá príležitosť trochu sa potúlať po úzkych uličkách starého mesta.
A tu sme aj ukončili naše putovanie po Sicílii.
Po noci strávenej v Naxose sme sa preplavili do Talianska a čakala nás 1200 km cesta do Raveny.
Po dlhej ceste nám dobre padlo ubytovanie v Ravene. Ráno nás už čakala dlhá cesta domov.

Fotogaléria