Školské kolo Olympiády zo slovenského jazyka a literatúry

21. 11. 2017 sa na našej škole uskutočnil už 10. ročník Olympiády zo SJL. Nakoľko majú naši študenti pozitívny vzťah k svojmu rodnému jazyku, aktívne sa opäť zapojili do tejto súťaže. 20 súťažiacich si zmeralo sily vo vedomostiach a komunikačných zručnostiach v slovenskom jazyku.
Pred začiatkom súťaže si každý žiak vyžreboval číslo, pod ktorým súťažil. Mená zistili členovia poroty až po stanovení poradia súťažiacich pred oficiálnym vyhlásením výsledkov.
Písomnú časť tvoril didaktický test s rozličnými typmi úloh, zameranými na prácu s textom, čítanie s porozumením a overenie vedomostí a zručností z jednotlivých jazykových rovín a teórie literatúry. K písomnej časti patrí aj tvorba vlastného textu, resp. transformácia textu, v ktorej súťažiaci preukázali schopnosť písať žánrovo a štýlovo diferencovane.
Ústna časť pozostávala zo samotnej prípravy a prednesu rečníckeho prejavu na zadanú tému. Súťažiaci museli predniesť najmenej 10 viet naspamäť tak, aby využili príznaky rečníckeho štýlu a uplatnili prvky verbálnej i neverbálnej komunikácie.

Odborná komisia vyhodnotila výkony súťažiacich nasledovne:

Kategória A (žiaci 3. a 4. ročníka SŠ, žiaci 7. a 8. ročníka osemročných gymnázií)
I. miesto: Matej Hrubčo – oktáva
II. miesto: Petra Janáčová – IV. A
III. miesto: Jozef Tesery – IV. A

Kategória B (žiaci 1. a 2. ročníka SŠ, žiaci 5. a 6. ročníka osemročných gymnázií)
I. miesto: Stanislav Celleng – I. A
II. miesto: Radoslava Lekýrová – sexta
III. miesto: Oliver Kukolík – sexta

Do krajského kola postupuje Matej Hrubčo a Stanislav Celleng. Víťazom blahoželáme a držíme im palce v ďalších kolách súťaže.

Fotogaléria