Okresná školská liga v streľbe zo vzduchových zbraní

Záverečné, štvrté kolo Okresnej školskej ligy v streľbe zo vzduchových zbraní v školskom roku 2016/2017, prinieslo pre družstvo školy výborné výsledky. Potvrdilo kvalitatívny, technický a bodový rast našich najmladších žiakov.

Krajský výbor Slovenského streleckého zväzu (KV SSZ) Banská Bystrica v spolupráci so Športovo streleckým klubom Príbelce a základnými školami okresu Veľký Krtíš uskutočnili viackolovú súťaž „Okresnú školskú ligu v streľbe zo vzduchových zbraní“ (ďalej len OŠL) pre žiakov ZŠ a 8-ročného gymnázia okresu Veľký Krtíš.

Cieľom súťaže je kvalitná príprava na kvalifikačné preteky na Majstrovstvá SR v športovej streľbe a oživenie záujmu mládeže o športové využívanie voľného času a vyhľadávanie talentov v športovej streľbe pre vekové kategórie žiakov.

I. kolo: 28. november 2016 Čebovce
II. kolo: 13. december 2016 Balog nad Ipľom
III. kolo: 18. január 2017 Veľký Krtíš
IV. kolo - finále: 17. február 2017 Čebovce

Druh súťaže: Zalamovacia vzduchová puška N+30 výstrelov po ležiačky na terč 8x5,5 v čase 60 minút. súťaž jednotlivcov a družstiev.

V súlade s technickým predpisom sa súťažilo podľa pravidiel športovej streľby a vydaných propozícií.
Disciplíny:
ZaPu 30: Môže sa použiť iba pružinová zalamovacia vzduchová puška s otvorenými mieridlami bez úprav. Povolené je skrátenie pažby. Strelecké pomôcky sú povolené v zmysle pravidiel športovej streľby. Je to súťaž jednotlivcov pre kategórie mladších a starších žiakov a pre ľubovoľne zmiešané družstvá.
Podmienkou účasti bola chopnosť strelca samostatne nabíjať zbraň a znalosť základov bezpečnosti pri manipulácií so zbraňou. Organizátori upozornili všetkých vedúcich a strelcov na dodržiavanie pravidiel športovej streľby a na dodržiavanie bezpečnosti zaobchádzania so zbraňou na palebnej čiare. Manipulácia so zbraňami mimo vyhradeného miesta bola zakázaná a mohla byť potrestaná diskvalifikáciou súťažiaceho. Výklad pravidiel a propozícií vykonal riaditeľ ligy. Pravidlá ŠS si môžete stiahnuť na: www.shooting.sk

Hodnotenie: Celkové poradie sa určilo súčtom troch najlepších výsledkov každého jednotlivca v disciplíne ZaPu a z troch najlepších výsledkov každého družstva v disciplíne ZaPu.
Vyhodnotenie OŠL sa uskutočnilo na poslednom finálovom kole dňa 17.02.2017 v Čebovciach.

Výsledky: Družstvo našich najmladších žiakov v zložení: Andrea Illéšová, Miroslav Holub a Jakub Bajo (náhradník Adam Čačko) všetci Príma, sa umiestnili celkove na výbornom druhom mieste so súčtom 2092 bodov.
Na prvom mieste skončilo družstvo zo ZŠ A. Ipolyiho Balog nad Ipľom.
Za našimi strelcami skončili žiaci zo ZŠ Komenského Veľký Krtíš, ZŠ s MŠ Čebovce a ZŠ nám. Škultétyho Veľký Krtíš.

V súťaži jednotlivcov obsadila Andrea Illéšová výborné druhé miesto z desiatich najlepších strelkýň okresu a Miroslav Holub rovnako druhé miesto z trinástich. Tretí najlepší výkon z našich dosiahol Jakub Bajo, ktorý sa umiestnil celkove na šiestom mieste v okrese. Adam Čačko v štvrtom kolo okresnej ligy pre nemoc nemohol štartovať, preto jeho súčet bodov z troch kôl mu stačil na celkové jedenáste miesto.

Okrem týchto umiestnení stojí za zmienku prvé miesto Andrejky Illéšovej na majstrovstvách okresu a vybojovanie si postupu na majstrovstvá kraja, kde skončila na treťom mieste a od postupu na majstrovstvá Slovenska ju delilo len pár bodov. Všetci naši nováčikovia zaznamenali v priebehu troch mesiacov značný výkonnostný vzostup. Najmä Miroslav Holub, ktorý v I. kole dosiahol 187 bodov; v II. kole 206 bodov; v III. kole 231 bodov a v IV. kole 251 bodov, ktoré vyhral pred druhým Dominikom Šinkovom zo ZŠ Komenského 4 s 245 bodmi a tretím Rolandom Velebným zo ZŠ Balog nad Ipľom s 244 bodmi.

V rámci II. kola OŠL sa konal aj pretek o „Cenu ZŠ A.Ipolyiho s VJM Balog nad Ipľom“ v športovej streľbe zo vzduchových zbraní žiakov, kde v disciplíne VzPu Slávia 30 v ľahu obsadilo naše družstvo prímanov v zložení Illéšová, Holub a Bajo celkove druhé miesto v okrese.

Pozoruhodné na týchto dobrých výsledkoch je to, že okrem Andrejky Illéšovej všetci ďalší traja naši nádejní strelci nepoužívajú na tréningoch a pretekoch potrebné strelecké pomôcky pretože ich nemajú (strelecké rukavice, strelecké kabáty, strelecké čelenky, strelecké popruhy – upínacie remene upevnené na vyfrézované podpažbie zbrane, ďalekohľady ...). Cena pomôcok je pre jedného takéhoto začínajúceho strelca od 150 € do 200 €.

Držíme palce

Mgr. B. Kortiš

Fotogaléria