Študentom nášho gymnázia je ochrana prírody, života a zdravia jednou z priorít

Každoročne sa gymnazisti na jeseň vracajú do Vysokých Tatier, aby si v praxi overili získané poznatky a vedomosti z učiva o ochrane života a zdravia, prírody a ekológii životného prostredia. Národný park im poskytuje všetko , čo k tomu potrebujú.

Dňa 25.9.29.9.2016 sme sa my žiaci III.A, III.B a septimy zúčastnili na Kurze ochrany života a zdravia (človeka a prírody), ktorý bol spojený s triednym výletom. V nedeľu ráno sme o 08:00 nastupovali do autobusu plní vzrušenia a očakávania nového dobrodružstva. Boli sme v dobrých rukách. O naše bezpečie a program sa postarali Mgr. Branislav Kortiš, Mgr. Božena Horváthová a RNDr. Darina Kortišová. Gabriela Ebergényiová ako zdravotníčka dohliadala na to, aby sme pri plnom zdraví absolvovali bohatý program a aby sme sa všetci vrátili domov živí. Naším cieľom bola Tatranská Lesná vo Vysokých Tatrách. Trochu ospalí sme dorazili do strediska, no len čo sme sa nadýchli tatranského vzduchu, nabrali sme nové sily.

Náš pobyt sme začali prechádzkou okolo Štrbského plesa. Nádherná príroda, šum vetra v listoch stromov a spev vtáčikov nám spríjemňoval cestu. Po obchôdzke sme sa išli ubytovať. Netrvalo nám dlho udomácniť sa. Na druhý deň po raňajkách nás autobus vyviezol k Štrbskému plesu, kde sme po obhliadke športovo-turistického areálu absolvovali pochod náučným chodníkom k Popradskému plesu, ktorého súčasťou bola aj návšteva symbolického cintorína. Počas túry sme sa dozvedeli veľa nového o faune a flóre v tejto oblasti. Pred večerom sme sa vrátili do ubytovacieho zariadenia. Niektorí odpočívali, iní hrali rôzne spoločenské hry.
Tretí deň bol ešte niečím zaujímavejší. Najprv sme sa vyviezli pozemnou lanovkou z Dolného Smokovca na Hrebienok. Navšteva Bilíkovej chaty, Studenovodských vodopádov, ktorých krištáľovo čistá voda pripomínajúca padajúce diamanty, nás osviežila na tele i na duši. Ďalšou zastávkou boli chaty Rainerova a Zamkovského . V jednotlivých chatách sme mali možnosť nazbierať pečiatky, a tým sme sa stali oficiálnymi milovníkmi Tatier. Vystúpili sme aj na Skalnaté pleso, bol to dlhý a vyčerpávajúci výstup. No za ten výhľad to stálo! Ďaleko za obzorom tohto plesa sa vlnili nekonečné lesy. Kabínkovou lanovkou sme sa vrátili do Tatranskej Lomnice, trochu unavení, no hlavne očarení krásami Slovenska. Človek si ani neuvedomuje, aké poklady má rovno pred nosom.
Štvrtý deň sme mali taký voľnejší. Po raňajkách sme navštívili Tatranské múzeum v Tatranskej Lomnici, kde sme mali možnosť vidieť typické rastliny a zvieratá tejto oblasti, staré nástroje a pomôcky horolezcov, ktorí prekonali v minulosti aj tie najvyššie štíty Tatier. Na záver prehliadky sme si pozreli výukový film o histórii a súčasnosti Vysokých Tatier. Po návrate nás čakal pekný a zábavný zvyšok dňa, plný športových aktivít. Hrali sme volejbal, bedminton, futbal a rôzne iné hry. Potom sme sa presunuli do budovy, kde sme si pripravili menší kvíz medzi triedami. Večer bol spríjemnený posedením a opekaním pri ohni. Nastala posledná noc nášho krásneho výletu. Ráno sme sa pobalili a po raňajkách opustili Tatranskú Lomnicu smerom na Poprad. Na záver nášho kurzu sme sa poprechádzali po námestí Sv. Eugídia s pamiatkami Unesco a popradskými uličkami..
Väčšina z nás túži po dovolenkách v zahraničí, po ďalekých moriach. No nič sa nevyrovná nekonečným lesom, chodníkom, ktoré nás privedú k zurčiacim vodopádom alebo vysokánskym kopcom, čo sa dotýkajú oblakov. K orlovi, čo chráni svoje mláďatá, alebo k rozkvitnutým lúkam, plných neobyčajných kvetín.

Alexandra Bojtošová III.A

Fotogaléria