Týždeň modrého gombíka 2014 - inak!

Každý rok v máji organizuje UNICEF Slovensko verejnú zbierku Týždeň modrého gombíka. Tento rok tomu bolo už 10. rokov, čo dobrovoľníci na celom Slovensku za príspevok ďakujú Modrým gombíkom – symbolom zbierky. Tentokrát bola zmena v tom, že poďakovaním bol namiesto gombíka - náramok Unicef.

Symbol gombíka vznikol ako symbol spájania – spájajú sa dva svety – svet detí na Slovensku a svet detí v Ugande. Náramky takisto spájajú. Spojili aj všetkých obyvateľov nášho mesta, ktorí zbierku podporili ľubovoľným finančným príspevkom. 20 dobrovoľníkov - študentov Gymnázia A. H. Škultétyho vo Veľkom Krtíši a Obchodnej akadémie v Modrom Kameni pomohlo v dňoch 13. a 15. mája 2014 vyzbierať 530,99.- € pre deti v africkej UGANDE.

Prečo Uganda?

Pre väčšinu z nás je pitná voda samozrejmosťou, no napriek tomu až neuveriteľných 768 miliónov ľudí k nej stále nemá priamy prístup. Jednou z krajín, kde voda chýba, je Uganda – krajina v rovníkovej Afrike. V mnohých domácnostiach tu chýbajú vodovodné prípojky, studne, toalety alebo latríny, a tak sú deti nútené piť vodu z riek a jazier a namiesto chodenia na toaletu, sú nútené vykonávať svoju potrebu kdekoľvek v prírode. Keďže je tu veľa vodných zdrojov znečistených a nevhodných na pitie či na bežné používanie, mnohým deťom môže aj „obyčajné“ napitie sa poškodiť zdravie, spôsobiť rôzne chronické ochorenia alebo smrť.

Kvôli zlým podmienkam z oblasti vody a sanitácie prebieha v Ugande tzv. WASH program UNICEF zameraný na podporu vody, sanitácie a vzdelávania o dôležitosti hygieny, ktorý sa rozhodol podporiť aj UNICEF Slovensko týmto projektom.

Ďakujeme všetkým , ktorí prispeli a spolu s nami tak dokázali, že nám nie je ľahostajný ani osud ľudí žijúcich v málo rozvinutých až zaostalých regiónoch sveta.

Ak by ste ešte chceli prispieť, môžete tak urobiť pokynov na www.unicef.sk zaslaním dobrovoľného príspevku na účet zbierky a lebo vyplnením online formulára.

ĎAKUJEME  

Dobrovoľníci Unicef vo Veľkom Krtíši

Fotogaléria