Exkurzia - vianočná Viedeň

V predvianočnom období študenti 2. ročníka a sexty Gymnázia A. H. Škultétyho každoročne pripravujú návštevu niektorej dostupnej metropoly. Po minulé roky bola cieľom Budapešť, a v tomto školskom roku si zobrali na mušku hlavné mesto Rakúska - Viedeň.

Prípravou exkurzie sa študenti zaoberajú na vyučovacích hodinách voliteľného predmetu Podnikanie v cestovnom ruchu, čím nadobúdajú potrebné zručnosti, komunikačné a organizačné schopnosti, ktoré určite ešte využijú niekedy v budúcnosti.
Samotnej realizácii predchádzali prípravy, ktoré si študenti vyskúšali na vlastnej koži a mohli sa tak presvedčiť, že dobrý nápad znamená veľa, ale na realizáciu nestačí. Treba vykonať veľa práce, aby sa sen mohol stať skutočnosťou, napr. urobiť prieskum trhu, podľa toho zostaviť zaujímavý program a trasu výletu, osloviť dopravcu, poisťovaciu spoločnosť, rezervovať vstupenky, pripraviť sprievodcovskú činnosť a pod.

Po pripravení všetkých náležitostí sme 10. decembra 2013 mohli vyraziť, exkurzia sa mohla začať. Vianočná Viedeň sa aj napriek hmlistému, inverznému rázu počasia - ukázala v plnej kráse. Najprv sme si prezreli historické centrum mesta, významné budovy, malebné uličky i námestia. Všade bolo cítiť vôňu blížiacich sa Vianoc. Prvou zastávkou bolo nám Sv. Štefana (Stephansplatz) a tam Dóm Sv. Štefana, najznámejšia pamiatka Rakúska. Tu na nás čakal milý a trpezlivý sprievodca, ktorý nám poukazoval viedenské podzemie - katakomby, kde sú uložené pozostatky prvých 15 panovníkov z rodu Habsburgovcov i biskupská hrobka. Študenti si tak mali možnosť otestovať nielen vedomosti z histórie, ale aj schopnosť komunikovať v nemeckom jazyku.
Popoludní sme sa spleťou uličiek dostali na Radničné námestie, kde sa každoročne konajú najväčšie vianočné trhy vo Viedni (Christkindlmarkt). Svoje čaro mali však aj menšie trhy v uličkách a námestíčkach, kde dostali priestor tradičné rakúske výrobky a vianočné tradície.
Všetko šlo podľa plánu, náš deň vo Viedni sa naplnil a počas cesty domov, sme mohli konštatovať, že vynaložené úsilie organizátorov malo zmysel a už teraz sa tešíme na VIANOCE 2014 :-)

Fotogaléria